Режисерка з Рівного знімає телесеріал про кохання

Христина Сиволап розповіла про це під час демонстрації у Рівному найкращих українських короткометражок в рамках проекту «Українська Нова Хвиля»

Як повідомляло Радіо Трек, «УКРАЇНСЬКА НОВА ХВИЛЯ» - проект презентації найкращих короткометражних фільмів українських режисерів-дебютантів поточного року. Започаткований Національним центром Олександра Довженка 2012 року, він щороку традиційно представляє у всеукраїнському прокаті  найкращі короткометражні дебютні роботи молодих українських режисерів, що були відзначені на національних та міжнародних кінофестивалях.

Робота рівнянки Христини Сиволап, що вчилася і залишилася працювати у Києві, «Давайте не сьогодні» вже брала участь у 14-ти міжнародних фестивалях, на чотирьох з яких отримала відзнаки. А «зелене світло» у низці перемог короткометражці дала перемога в конкурсі короткометражних робіт на Trieste Film Festival. Стрічка доволі відома, профінансована Держкіно (вартість проекту 1 млн. гривень). Фінансування Христина, тоді випускниця Університету ім. Карпенка-Карого, виборола на конкурсі проектів Держкіно. Сценарій писала разом із чоловіком Олексієм.

У центрі сюжету — літня пара, що збирається померти в один день… Попри таку невеселу основу, фільм про життя, а точніше – про любов до нього  - каже молода режисерка, яку саме після цієї стрічки запросили знімати перший сезон телесеріалу про кохання, що згодом буде транслювалися одним з центральних телеканалів.

Христина залишила в таємниці назву 16-ти серійного проекту, акторів, що братимуть участь у зйомках, та канал, який транслюватиме її роботу. Повідомила лише, що зйомки вже розпочалися, а також про те, що це буде любовна історія між студентом та матір’ю трьох дітей.

Також, режисерка поділилася своїми враженнями від відвідин численних кінофестивалів, каже українське кіно дуже цікаве європейцям, які через нього пізнають Україну і відкривають для себе те, чого не бачать у Європі, але чого предостатньо на українських вулицях. Саме звичайне життя здатне давати ідеї молодим українським митцям, які потроху відходять від песимістичних тенденцій у кіномистецтві і знімають світлі та позитивні стрічки.

Щоправда, Христина Сиволап таки дорікнула Національному центру Олександра Довженка у недостатній розкрутці «Української нової хвилі». Та попри це покази все ж збирають глядачів.

У Рівному у кіноцентрі «Ера» вони переглянули стрічки у різних жанрах – чорної комедії, глибокої анімації, документального кіно тощо. Побачене на великому екрані не змусило сумувати та дало привід для роздумів

Як зазначається на сторінці Національного центру Олександра Довженка - це фільми молодих кінематографістів, які міксують реальність та ілюзію, різні жанри і тональності, шукають і знаходять нові модуси кінематографічної мови і втілюють їх на екрані. Збірка просякнута глибоким психологізмом, навпіл з іронією. У цих фільмах немає цілком успішних героїв, це свого роду рефлексія над феноменом лузерства.

Герої не бояться свідчити про власну поразку і створювати фантомні світи, де виростають крила, як у самотньої героїні українсько-французького мультфільму з пташиною назвою «Swan», де сліди війни залишаються лише на синтетичному снігу і завжди є вихід у стилі Сент-Екзюпері, як в анімації «Атракціон».

Пристарілих героїв абсурдистської чорної комедії зі скандинавським відтінком «Давай не сьогодні» також щодня спіткає невдача – в них ніяк не виходить померти.

Головна героїня стрічки «Скажи кукурудза» готується до вступу на акторський факультет із завзяттям юного боксера, який вийде на вирішальний бій.

Так само хвацько на зустріч мрії несе свій інструмент героїня романтичної замальовки «Віолончель» і не з меншим азартом прибріхує про своє життя її випадковий супутник.

Документальна стрічка про «ювілейну дитину» Кіма Кузіна з грайливою посмішкою юного Леонардо ДіКапріо осмислює радянську традицію створювати медіа-фігури дітей-героїв, доля яких часто мала не завидний фінал. Підбірка демонструє, як історія невдач в один момент може обернутися справжнім кінематографічним успіхом

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень