Рівнян схвилювала інформація у платіжках за газ (ФОТО)

Адже їх повідомили, що за блакитне паливо вони не доплачують

У соцмережі Фейсбук Олена Грей опублікувала платіжку із запитанням :

Алена Грей 25 листопад о 14:05

Хто перекладе на нормальну мову цю маячню?

Її повідомлення викликало обурення мешканців Рівного:

Любов Гуменюк Ця маячня обійдеться нам в копієчку. У вас ще невелика заборгованість. Як тільки врегулюють "питання щодо сплати", вони нас заставлять сплатити. Так написано, щоб ніяким розумом не зрозуміти...

Саня Коваль Якого чорта при своєчасній сплаті всіх рахунків за газ видумують якісь борги? Через деякий час ще почнуть «відрізати» за несплату? Шо за дічь?? Все ж сплачується по лічильниках, які нас ще і змушують міняти.

Olexandr Demchyk Це чергова спроба здерти з населення кілька дармових мільйончиків. Мова про те, що технологічні втрати через різницю температури. Проте вони чомусь не врахували, що усі труби - в землі і там температура що взимку, що влітку - практично однакова. На вимогу надати протокол заміру температури в різні пори року - нічого не знайшлось: лише так звані теоретичні показники, суть яких у тому, що в найхолоднішу пору покзник варто множити на 1.09 а влітку аж на 0.99. В результаті НКРЕП своїм рішення від 23 листопада заборонила враховувати цей коефіцієнт.

Ми звернулися за коментарем до прес-служби ПАТ "Рівнегаз". І комерційний директор підприємства Віктор Осницький пояснив: 

- Природний газ є продуктом, який стискається при низьких температурах і навпаки - розширюється при високих. Це викликає похибку у визначенні обсягів спожитого газу. Тому в обліку природного газу використовуються обсяги, приведені до стандартних умов – температура +200С і тиск 760 мм рт. ст. Єдиною категорією споживачів, до яких не застосовувалось це корегування, дотепер було населення.

За словами Віктора Осницького, «Нафтогаз» продає газ постачальнику (в нашому випадку – ТОВ «Рівнегаззбут») за стандартних умов, а населення його отримує за робочих умов. 

На цьому постачальник газу несе немалі збитки. Особливо якщо врахувати той факт, що левова частка природного газу, який використовується для побутових потреб, спалюється в опалювальний сезон. Так, торік споживачами України з 11,2 мільярда кубів газу в опалювальний сезон було спожито 9,2 мільярда кубів, тобто понад 80% газу використаного в побуті, облікованого і пред’явленого до оплати із заниженням обсягу. Для нашого підприємства - це неоплачених 4,5 мільйона кубометрів газу на рік.

Для населення приведення до стандартних умов нарахування планували ввести з 1 жовтня 2018 року. Віктор Осницький каже:

Ми розуміємо, що людям важко і тому неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів з вимогою переглянути структуру вартості природного газу. Мало хто знає, що 90,6% вартості газу надходять до  «Нафтогазу». Це при тому, що для нормальної роботи облгазів потрібно мати хоча б 20% від тарифу на газ. Якщо б уряд прислухався до цієї законної вимоги, то можна було б і не переходити в розрахунках із приватними споживачами на стандартні умови…

 

Нині через різницю обліку із "Нафтогазом" компанії-постачальники газу для населення накопичили за попередні роки майже 6 мільярдів гривень боргу. З них частка ПАТ «Рівнегаз» становить близько 80 мільйонів гривень. Для нашого підприємства - велика сума.

Віктор Осницький розповів, що є схема підрахунку газу за стандартними умовами:

Нормативними документами Міністерства палива та енергетики передбачено приведення об’єму газу до стандартних умов шляхом використання помісячного коефіцієнту коригування показів лічильника. Тобто, виміряний лічильником об’єм газу множать на відповідний коефіцієнт і отримують обсяг газу, який зазначається у платіжках.      

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень