Рівненський екс-депутат, якого звинуватили у сепаратизмі, обіцяє судитися

Подати позов про захист честі, гідності та ділової репутації екс-депутат Рівненської облради Ігор Пшеюк збирається до консультанта обласного Офісу реформ Василя Куриласа.

Василь Курилас на засіданні робочої групи із підготовки перспективного плану формування територій громад Рівненщини заявив, що в області діє група підготовлених людей, які їздять вслід за представниками Офісу реформ по селах, і налаштовують громади проти об'єднання. Причому, у складі цієї групи, яка агітує за сепарацію громад, їздить й Ігор Пшеюк (на фото вгорі).

Ігор Пшеюк завітав до редакції «Радіо Трек», щоб надати свій коментар із цього приводу. Ось його слова:

Чим викликана заява Василя Куриласа? Тим, що в мене ширше бачення питання стосовно об'єднання територіальних громад. Працівники Офісу реформ дуже однобоко підходять до реалізації закону про добровільне об'єднання територіальних громад,  не застосовуючи його в комплексі з Конституцією України та законом про місцеве самоврядування. Коли ми зустрічаємося, я завжди задаю Василю Куриласу одне й те ж запитання: «Якщо в законі про добровільне об'єднання територіальних громад говориться саме про об’єднання, то чому при об'єднанні ми ліквідуємо одну сільську раду?» Тому що всі сільські ради створені відповідно до указів Президента, а не громадами. А якби в законі було передбачено норму, щоб засновниками об'єднаної територіальної громади були села, які в неї увійшли, то це б дало можливіть людям, які проживають в цих селах, бути засновниками такої  громади.  

За словами Ігоря Пшеюка, якщо територіальні громади не будуть створені в кожному селі, то після об’єднання, влада буде сконцентрована лише в тому селі чи місті, яке стало адміністративним центром об’єднаної територіальної громади. І якщо раніше, у першу чергу, розбудовували райцентр, а села поруч — не поспішали, то тепер, замість районів, з’являться об'єднані територіальні громади, у яких за тим же принципом розвиватимуть одне із сіл, де буде сільська рада, а всі інші села — в останню чергу.

Тож, щоб такого не сталося, пояснив п. Пшеюк, перш, ніж об'єднувати громади, спочатку треба виконати Конституцію України, зокрема, її статтю 140, та закон про місцеве самоврядування. У цьому законі прописано, що первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. А це означає, що у кожному селі потрібно спочатку створити територіальну громаду. А вже після цього громади об'єднувати. Тобто, як пояснює Ігор Пшеюк, в подальшому це захистить кожну людину, яка живе у селі, бо вона матиме право голосу під час об'єднання громад та при вирішенні питань місцевого значення.

Саме для того, щоб донести цю інформацію до людей, представник Соціалістичної партії України -  Ігор Пшеюк - і їздить по селами.

Буду оскаржувати слова Василя Куриласа. Обов'язково подам до суду. Бо заяви його про те, що я - сепаратист і треба на мене писати заяву до СБУ — це маразм. Де це бачено, щоб  справедлива вимога про дотримання Конституції України стала проявом сепаратизму?! Я лише хочу, щоб з наших людей не робили дурнів, а, навпаки, щоб вони розуміли, як необхідно себе захистити та відстоювати свої права. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень