Рівненські воїни-добровольці погрожують депутатам, а депутати - управлінню юстиції

Усі шукають винного

 Керівництво Рівненської області має вирішити питання з надання воїнам-добровольцям статусу учасників АТО протягом трьох днів. Такий ультиматум поставив їм на сесії облради керівник Добровольчої ініціативи Яроша на Рівненщині Роман Коваль на останній сесії обласної ради. У жовтні минулого року голови обласних ради та адміністрації Олексій Муляренко та Микола Драганчук прийняли спільне розпорядження щодо надання статусу добровольцям. Втім, бійці досі не бачать результату:

Говорить Роман Коваль:

Те, що мало відбутися вночі, ми мали зібратися 200 чоловік і заблокувати раду, але вирішили прийти особисто на сесію. Я хочу запитати владу, скільки ще треба часу, аби добровольцям надали статус учасника війни?! Товариство, не можемо ми більше терпіти. Тому я ще раз звертаюся до вас (депутатів): три дні, щоб була скликана комісія і три дні для того, аби вона почала діяти. Більше попереджень не буде і роботи вашої також не буде!

Коваль додав, що протягом півторарічного існування добровольчого батальйону "Волинь" вже загинули четверо добровольців і ще 16 – поранені.

Виявилось, що текст розпорядження перебуває в обласному управлінні юстиції та чекає на погодження від низки громадських організацій, правоохоронних органів і СБУ. В управлінні заявляють, текст розпорядження вони отримали лише у травні цього року – після півроку очікування, пояснила начальник установи Іванна Смачило:

Ми зробили і робимо усе, що повинні. Відтак звинувачення облдержадміністрації нас у чомусь безпідставні. Нагадаю, що хоч спільне розпорядження голови обласної ради та голови облдержадміністрації було прийняте ще в жовтні 2016 року, до нас на реєстрацію воно потрапило тільки 30 травня 2017 року. До розробки документа працівники юстиції не залучалися.

 

Розпорядження прийняте з порушенням законодавства. Ми пішли на зустріч ОДА і відповідно до їхнього листа повернули розпорядження на доопрацювання.

 

Крім того, ми самі стали ініціаторами долучитися до робочої групи, що працювала над розробкою розпорядження, щоб розробити його правильно. Аби добровольці отримали не просто папірець, а документ, який дає їм реальні права і має реальні наслідки.

 

Після цього я особисто неодноразово зверталася до облдержадміністрації з проханням якнайшвидше подати документ нам на реєстрацію. Утім, справа чомусь затягувалась.

Виправлений документ надійшов в управління лише нещодавно - 30-го серпня. Депутатам представники юстиції пообіцяли сьогодні, 7-го вересня, закінчити збір підписів, після чого розпорядження буде готове, розповів нам депутат облради Олександр Савчук (голова обласної фракції "Свобода").

Виступив від юстиції в.о. начальника управління юстиції та сказав, що всі питання зняті, тому в четвер все повинно бути узгоджено й вони зареєструють його (розпорядження, - ред.) в юстиції і воно набере чинності. 

Доручили голові облради звернутись до голови облдержадміністрації та міністерства юстиції про притягнення до відповідальності тих, хто саботує рішення сесії.

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень