Рівненщина. ПІДСУМКИ МІСЦЕВИХ ПОДІЙ

Як жили рівняни у 2015 році?

# # #

Підсумовуючи рік 2015, розпочнемо з виборів. У Рівному та області тепер з'явилися нові представники у міській та обласній радах. А також у районних, селищних та сільських. Обирали депутатів за новим законом, який багато хто критикував, називав найгіршим за всю історію України та  навіть говорили про його калькування з російського аналогу. Попри це, ради суттєво оновилися та омолодилися. Питання, чи стали більш самостійними та незалежними – залишається відкритим.

# # #

Перші двотурові вибори міського голови, тим часом, вже втретє привели на посаду мера Рівного Володимира Хомка. Кампанію з такою кількістю чорного піару Рівне навряд чи пам‘ятає, тож перемога Хомку далася нелегко. Попри низьку явку на друге голосування, за старого-нового мера проголосувало 66% прибулих на дільниці. А це 37 тисяч рівнян.

# # #

Згадуючи про вибори, не можна не згадати про перипетії і навколо виборів ректора одного з найвідоміших вишів Рівненщини – Рівненського державного гуманітарного університету. Як ніколи процес проходив бурхливо, емоційно, зі взаємними звинуваченнями. Втім, результат виявився прогнозованим. Ректор з 16-річним стажем - Руслан Постоловський - обійшов двох своїх суперників, набравши 78% голосів — за нього проголосували понад тисячу тих викладачів та студентів, які мали право обирати.

# # #

Розпочався рік 2015-ий гучним затриманням – на хабарі у вісім тисяч доларів упіймали заступника голови ОДА Тараса Пустовіта, який прийшов на посаду вже після Революції Гідності. По тому було ще кілька скандалів з нечистими на руку чиновниками – у хабарництві звинуватили першого заступника директора Рівненської дирекції залізничних перевезень Миколу Голіка, директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольгу Підкидач… Але, щодо жодної з цих справ досі не винесли вирок.

# # #

Натомість значно побільшало цьогоріч кримінальних справ, пов‘язаних із бурштином. То правоохоронці затримають старателів, то вилучать мотопомпи, то зупинять авто з сонячним каменем. Словом, за 2015-ий вилучили максимум за всю історію, а ще насмішили всю Україну, коли влітку з міськвідділку міліції зникло 27 кілограмів бурштину, які зберігалися як речовий доказ. Їх замінили на пісок. І це після того, як у 2014-му у рівненських міліціонерів «з-під носа» поцупили 136 кілограмів бурштину!  Хто це зробив і де тепер зниклий бурштин - невідомо.

# # #

Не можемо не нагадати про відбір до Нацполіції, яка має почати патрулювати Рівне орієнтовно з лютого 2016-го. У жовтні тривав відбір претендентів. Охочих піти у Нацполіцію було 5 тисяч, відібрали близько 200. Сподіваємося, що нові патрульні працюватимуть справді по-новому.

В тому числі – вплинуть на кількість ДТП. В області цьогоріч вона рекордна, особливо за кількістю потерпілих у автоаваріях пішоходів та зникненню автівок з місць ДТП. Протягом року кидали напризволяще поранених водії майже шести десятка автомобілів.

# # #

Не можна не згадати, підсумовуючи рік 2015, сенсаційне вкидання у смітник голови федерації профспілок Рівненщини Миколи Шершуна. А також міжконфесійний конфлікт у селі Птича, куди представники Московського патріархату позвозили тітушок із Почаївської лаври, не погоджуючись із бажанням більшості громади перейти до Київського патріархату. Лише в останні дні року у Птичі стало трохи спокійніше, представники обох конфесій по черзі правлять на подвір‘ї місцевого храму. Хоча почергові богослужіння у Київському патріархаті пропонували одразу, але їхні опоненти на них не погоджувалися, апелюючи до рішення суду про приналежність приміщення церкви УПЦ МП. Так чи інакше, але конфлікт ще не вичерпано і його продовження, ймовірно, буде у 2016-му.

# # #

Наприкінці 2015-го рівнян здивували новим логотипом нашого міста. Нагадаємо, на розробку бренду нашого міста, до якого входить і логотип, пішла кругленька сума у 10 тисяч євро (ці кошти надав ЄС). Різнокольорові кола не критикував хіба що лінивий. Тож, вочевидь, остаточно зі своїм логотипом Рівне визначиться також вже наступного року.

# # #

У 2015-му минуло десять років з дня закриття міського Будинку культури «на ремонт». І ось цьогоріч, на День незалежності його нарешті відкрили. Натомість, у наступному році (про це стало відомо під час звітної прес-конференції міського голови) місто планує заміну атракціонів у парку Шевченка.

# # #

Рік, що минає також ознаменувався демонтажем комуністичної символіки у Рівному, перейменуванням вулиць. І вшануванням загиблих в АТО – зокрема, відкриттям меморіальної дошки пам‘яті поблизу Свято-Воскресенського собору. Хоч цьогоріч жертв війни, на щастя, стало менше, від того не зменшився щем у серці від втрат найкращих. Також цьогоріч у Рівному на кладовищі «Нове» освятили пам‘ятники Героям Небесної сотні та учасникам АТО.

# # #

 

Хотілось би вірити, що загиблих у 2016-му не буде взагалі, війна врешті-решт завершиться і в усіх українців суттєво побільшає приводів для радості та оптимізму.

Цього Вам і бажає Радіо Трек у прийдешньому 2016-му році.

Гарних усім свят!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень