Рівне може залишитись без гарячої води та опалення. Уряд більше не регулює ціни на газ (ВІДЕО)

Як коментують ситуацію у міській раді

Ринок газу є однією з найболючіших тем усіх без винятку комунальних підприємств України, що надають послуги з теплопостачання. Борги населення за спожите тепло, а також не відшкодована державою різниця в тарифах щорічно призводить до того, що більшість міст влітку залишаються без гарячої води.

 А новий опалювальний сезон щоразу опиняється під загрозою зриву. Цього року ситуація повторилася.

Відсьогодні Кабінет Міністрів України припиняє регулювання ціни на газ для теплокомуненерго (ТКЕ). Тобто більше не буде фіксувати гуртову ціну на газ для теплоелектроцентралей (ТЕЦ), як це було досі. За цими правилами комунальні підприємства повинні платити за газ наперед і ринкову вартість.

Зважаючи на те, що в тариф для населення закладена інша ціна блакитного палива, вартість послуг з теплопостачання може подорожчати.

Прогнозуючи подібну ситуацію, Асоціація міст України ще 9 лютого цього року підписала меморандум з Урядом, відповідно до якого він взяв на себе зобов’язання знайти механізми компенсації місцевим теплокомуненерго.

Іншими словами - покрити з бюджету різницю між ринковою ціною блакитного палива і тією, яка закладена у тарифі для населення. Попри те, що всі міста виконали свої зобов’язання і вчасно розпочали опалювальний сезон, Уряд припинив регулювання ціни на газ для комунальних підприємств теплоенергетики. І в столиці переклали фінансове навантаження на регіони.

Міський голова Рівного Олександр Третяк
Міський голова Рівного Олександр Третяк

Подібні дії Кабміну ставлять під загрозу новий опалювальний сезон. І не лише в Рівному, а й в решті міст України.

 

Гаряча вода та тепло мають бути доступними для населення! Жителі нашої Рівненської територіальної громади не повинні страждати через байдужість можновладців!

 

Спільно з Асоціацією міст України будемо робити все можливе, аби Уряд таки згадав та виконав свої зобов‘язання викладенні у підписаному, ще три місяці тому, Меморандумі, - наголосив міський голова Рівного Олександр Третяк.

Напередодні ж під час засідання Кабміну прем’єр Денис Шмигаль наголосив, що відтепер містам не вдасться прикривати неефективний менеджмент теплопостачальних підприємств фіксованими цінами на газ, і відповідальність за тарифи лежатиме виключно на місцевій владі.

Тепер теплокомуненерго можуть обирати самі постачальника газу, того, що пропонуватиме найбільш вигідні умови. Змінити постачальника газу можливо навіть при умові наявної заборгованості. Прецеденти вже є, користуйтеся, - звернувся Шмигаль до міських голів.

Денис Шмигаль

Крім того, прем’єр зазначив, що питання компенсацій різниці у тарифах вже давно опрацьовується, і дав на це три тижні:

Звертаються до профільних міністерств, «Нафтогазу»  і головам міст щодо необхідності якомога швидшого вирішення нашого положення Меморандуму.

 

Давайте, три тижні. Чекаю пропозицій по законопроєктах, усі необхідні кроки ми уже обговорили. Це дозволить місцевій владі погасити заборгованість за газ, та почати працювати «з чистого листа», й без виправдання про  попередників  чи уряд. Буде повна відповідальність керівників теплоенерго, - сказав Денис Шмигаль.

Уся промова прем’єра щодо врегулювання питання – нижче на уривку відео з засідання уряду.   

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень