Річний тариф на газ: відомо, яким споживачам це невигідно

Попередньо нові річні тарифи на блакитне паливо запрацюють 1 травня

31 березня завершує дію постанова Кабміну №25, якою газ зарахували до соціально значущих товарів, які не повинні дорожчати в період карантину. Тоді встановили граничну ціну на газ 6,99 грн за кубометр. Надалі в Україні газопостачальники мають запустити річні тарифи.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила попередню постанову, якою зобов'язала постачальників газу опублікувати річні ціни на газ до 25 квітня з тим, щоб ввести їх в дію з 1 травня 2021 року

Річний тариф передбачає, що споживачі, які його оберуть, будуть весь рік платити за газ за однією і тією ж ціною, попри будь-які коливання ціни на ринку. 

Втім, не для всіх споживачів така пропозиція буду вигідною, повідомляє Радіо Трек з посиланням на розмову видання «Сьогодні» з експертом з питань ЖКГ Андрієм Никончуком. Зокрема, українці які не використовують газ для опалення житла, у разі обрання річного тарифу можуть переплачувати, і якщо буде вибір, такій категорії експерт радить залишатися на місячному тарифі:

Якщо у споживачів буде можливість вибору, це, звичайно, позитив. Що ж стосується вигоди річного тарифу – я думаю, для споживачів, які не використовують газ для опалення приміщень, цей тариф не буде вигідний. Тому що річний тариф – це середнє арифметичне від прогнозованих тарифів на рік, – говорить Андрій Никончук.

За його словами, споживачі, які використовують газ тільки для приготування їжі, небагато витрачають на газ, і зростання цін взимку не сильно позначиться на сімейному бюджеті. А ось влітку через зниження ціни можна буде економити.

Введення річного тарифу для населення ніяк не розв'язує проблему зростання цін на опалення для жителів багатоповерхових будинків, додає економічний експерт Борис Кушнірук.

Водночас прем’єр Денис Шмигаль запевняє, що після введення річних тарифів продовжать існувати й щомісячні тарифи. Такі тарифи будуть змінюватися, як і тепер, раз на місяць залежно від попиту на газ. В уряді обіцяють, що споживач зможе вибирати, який тариф вибрати: місячний або річний.

В уряді над зміною місячного тарифу на річний ще працюють, але уже очевидно, що споживачі, які обрали місячний тариф, а потім вирішили перейти на річний (уже у розпал дії річного тарифу), очевидно, здійснюватимуть перехід на інших умовах, ніж споживачі, які одразу уклали річні угоди. 

Річний тариф може почати діяти вже з 1 травня, через місяць після того, як закінчиться дія постанови про регулювання цін на газ. 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень