Річниця звільнення Зміїного: Наскільки важливо було повернути Україні острів

І навіщо він був треба росіянам

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Торік 30 червня росіяни зробили «крок доброї волі» та залишили острів Зміїний.

Острів площею всього 20 га та розташований за 35 км від українського узбережжя. Росіяни захопили його у перший же день війни. Та, на щастя, рівно рік тому на острів повернувся український прапор.

Військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко розповів, що росіяни розглядали острів Зміїний як базу в північно-західному секторі Чорного моря, з якої вони могли блокувати усе судноплавство – цивільне та військове.

Крім того, окупанти хотіли там розмістити серйозні засоби ураження та ешелонованої протиповітряної оборони: малого та середнього радіуса дії, а також системи С-300 і С-400. Таким чином, вони б повністю контролювали повітряний простір не тільки над Чорним морем, а й над півднем України, над Молодовою, Болгарією та Румунією.

Як на острів Зміїний знову повернувся наш прапор?

На світанку 24 лютого 2022 року до острова, де перебували українські прикордонники, підійшли російські кораблі. Росіяни з крейсера «москва» поставили ультиматум нашим воїнам здатися. Відповідь нашого військового «русскому воєнному кораблю» увійшла в історію. Після відмови українських військових росіяни завдали потужного ракетного удару по острову, знищивши всю інфраструктуру.

26 лютого біля Зміїного окупанти захопили цивільне рятувальне судно Сапфір, на якому перебували цивільні моряки, капелани та лікар. За кілька місяців вдалося повернути з полону цивільних моряків і військових капеланів.

14 квітня український ракетний комплекс Нептун завдав удару по крейсеру «москва». 

2-3 травня наші військові біля Зміїного знищили два російські катери типу Раптор та ліквідували російську систему ППО.

7 травня Bayraktar знищив російський десантний катер Серна та два ЗРК Тор.

17 червня росіяни намагалися завезти на Зміїний боєприпаси й озброєння, та Сили оборони Півдня завадили: знищили новий великотоннажний буксир Василій Бех.

22 червня в ОК Південь розповіли, що на острові уражено російський ЗРК Панцир-С1, радіолокаційну станцію та ворожу автомобільну техніку.

30 червня головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив, що росіяни залишили острів.

Джерело: Факти

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень