Реформи в медицині: на якому етапі Рівненщина

І що зміниться вже наступного року

З 1 січня 2020 року всі медзаклади, які надають спеціалізовану медичну допомогу, перейдуть на оплати за договорами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Для цього вони мають відповідати кільком вимогам, перша з яких - реорганізуватись у комунальні некомерційні підприємства (КНП). Більше про зміни у медичній галузі розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.   

Яка ситуація з автономізацією лікарень за областями

 

Нині ситуація з реорганізацією лікарень в країні нерівномірна. У трійці лідерів – Полтавщина (де 85% спеціалізованих закладів вже змінили свій статус), а також Харківська (80%) і Волинська області (75%).

А на четвертому місці - Рівненська область, де 73% мед закладів перетворили у комунальні некомерційні підприємства.

Що буде з медзакладами, які не укладуть договір з Нацслужбою здоров’я

 

Оскільки отримувати кошти у наступному році медичні заклади зможуть тільки за відповідними договорами з НСЗУ, лікарні, які не реорганізуються і їх не підпишуть, втратять фінансування з держбюджету. Такі медзаклади будуть змушені утримуватися з інших джерел - до прикладу, з місцевих бюджетів.

Таким же принципом керувалися і при перетворенні медзакладів первинки. З січня 2019 року медична субвенція не передбачена для медичних закладів, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри.

Депутати місцевих рад не можуть скасувати виконання Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування», тож кошти на утримання нереорганізованих мед закладів, які не мають договорів з НСЗУ, з січня 2020 року доведеться виділяти з місцевого бюджету.

Як пройти реорганізацію: механізм і методичні рекомендації

 

Процедура реорганізації триває близько 6 місяців. Тому ухвалити рішення про автономізацію лікарень місцеві ради мають уже на своїх найближчих сесіях.

Для того, аби уникнути помилок при реорганізації, фахівцям варто скористатися методичними рекомендаціями від МОЗу.

Фото ілюстративне, УНІАН

Нагадаємо, з 2018 року модель оплат за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» працює на рівні первинної медичної допомоги. Усі комунальні медзаклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, вже мають договори з НСЗУ.

Досі заклади спеціалізованої допомоги фінансувалися з медичної субвенції. З наступного року вони отримуватимуть оплату за надані медичні послуги у межах програми медичних гарантій (гарантованого пакету медпослуг) за договорами з НСЗУ. 

Лікарні самостійно розпоряджатимуться заробленими коштами, зможуть оптимізувати свою роботу і переглянути зарплати медиків.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень