Ребрендинг триває: нова символіка і нагороди в українській армії (ФОТО)

Що змінилося за час російської агресії?

Фото Микити Печеника

Наскільки далеко наше військо «утекло» від радянської спадщини та яким є його сучасне обличчя для АрміяInform розповів Ігор Непота — начальник відділу розробки та впровадження військової символіки Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Ігор Непота

Так історично склалося, що буквально кілька років тому Збройні Сили незалежної України мали багато спільних елементів військової символіки з Російською Федерацією,

- розповів Ігор Непота.

З 2017 року наше військо отримало нові однострій та символіку, які віддзеркалюють власні мілітарні традиції. Це і знаки розрізнення військових звань, знаки на кашкеті, беретні знаки й кокарди, емблеми приналежності до родів і видів військ, нарукавні та нагрудні знаки, нагороди та багато іншого.

Особливу увагу варто звернути на геральдичні комплекси для військових частин, що мають почесні найменування. Нині такий комплекс складається з великого, середнього та малого гербів військової частини, почесного прапора, нарукавного знака, катильйону та пам’ятної монети (коїну). Всі ці елементи й формують образ нашого війська.

Почесний стяг 19-тої окремої ракетної бригади «Свята Варвара»

Ви згадали про бойовий прапор. У чому полягає його відмінність від почесного прапора, який вже почали вручати багатьом бригадам?

Бойовий Прапор після сформування військової частини вручається їй від імені Президента України представником, призначеним Міністром оборони України.

Він закріплюється за військовою частиною на весь час незалежно від зміни її найменування й номера.

А почесний стяг є колективною відзнакою військової частини за видатні заслуги під час захисту незалежності України у ході ведення бойових дій. І почесний прапор є одним з головних елементів брендування нашого війська.

Зовнішній вигляд Почесного прапора військової частини залежить від її почесної назви й урахування територіальних особливостей та історичної мілітарної традиції.

Скільки бригад уже мають власні почесні звання й почесні прапори?

Наразі указом Президента України почесне найменування присвоєно понад 20 військовим частинам. Процес розроблення почесних прапорів є доволі клопітким, а основне зусилля наразі спрямоване на створення сучасних нарукавних знаків для військових частин ЗСУ. Тож почесні прапори нині мають лише кілька бригад.

Це 24-та окрема механізована бригада імені Короля Данила, 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців, 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр», 30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького, 19-та окрема ракетна бригада «Свята Варвара» й інші.

Розкажіть про нові зірки на погонах? Мало хто з військових знає, чому у 2017-му їх змінили саме на ромбоподібні?

З початком російської агресії в умовах жорсткої інформаційної війни особливо гостро постало питання відродження національних мілітарних традицій як одного з чинників, що сприятиме нашій перемозі.

У добу української революції наші вояки часто використовували на своїх знаках розрізнення зірки російської імператорської та австро-угорської армій, у лавах яких служили під час Першої світової.

Але в часи Української Держави гетьмана Павла Скоропадського запроваджено власні самобутні зірки, що мали ромбоподібну форму. Тоді ж запровадили й оригінальний знак на головних уборах військовиків Сердюцької дивізії — «Сердюцька зоря». Нові зірки нашого війська є традиційними для української мілітарної традиції, бо створенні на основі гетьманських зірки та зорі.

Інколи військові не хочуть зайве демонструвати своє прізвище в громадському транспорті чи інших публічних місцях. Звідки в нашому однострої з’явилась ідея нашивки з прізвищем?

Використання табличок і нагрудних знаків з прізвищем військовослужбовців є загальноприйнятою нормою в багатьох країнах світу.

Наші військові не злочинці й не окупанти, вони герої, які захищають народ від агресії на власній землі, тож ми не бачимо будь-яких вагомих причин, чому б українські вояки мали б соромитися чи приховувати власні прізвища.

Які нові елементи однострою планується ввести найближчим часом?

Однією з нагальних проблем ЗС України, що склалась через різні чинники, залишається відсутність парадної та парадно-вихідної форми одягу військовослужбовців як такої. Якщо у ВМС з літньою формою одягу це ще якось вирішується завдяки білому кітелю з коміром стійкою, то використання з нею муфт на погони від повсякденної форми одягу фактично нівелює її існування. В інших видах і родах військ питання стоїть ще критичніше.

Парадна й парадно-вихідна форма одягу вирізняється від повсякденної лише кольором сорочки, а за умови, що повсякденна сорочка має дуже світлий відтінок — не відрізняється майже нічим.

Одним зі шляхів розв’язання питання в короткий час і без значних фінансових затрат може стати введення парадних погонів до наявної парадної та парадно-вихідної форми одягу.

Як парадні погони для офіцерів Збройних Сил України фахівці ГУРСМЗ запропонували прямокутні погони із заокругленим верхнім краєм, на яких стилізовано під історичні зразки має бути вишите плетіння погона для вищого, старшого й молодшого офіцерського складу.

В них простежується спадковість тих елементів знаків розрізнення, що були введені за часів гетьмана Павла Скоропадського.

На якому етапі розроблення нової нагородної системи в ЗСУ?

З початком активних бойових дій на Сході країни питання модернізації нагородної системи стало нагальним. Ми спільно з ініціативною групою розробили Концепцію розвитку нагородної системи. В ній закладені основні напрямки, хто має право нагороджувати та за що. Сама ж ця система — величезний пласт роботи, що триває досі.

Проте вже маємо певні зміни: першою з нової системи запроваджено медаль «За поранення».

Також попередньо вирішено, що нагороди будуть на рівні Міністра оборони, Головнокомандувача ЗСУ, Начальника Генерального штабу, Командувачів окремих видів (сил), а також окремі іменні відзнаки військових частин.

Відзнаки військових частин командири вже використовують і дуже активно, проте офіційно вони не затверджені.

Чому так довго ухвалюють нову нагородну систему, адже вже шість років триває війна, а ми й досі користуємось ще тією «мирною»?

Так склалося, що нині немає реальних представників від МОУ в Комісії з нагород і геральдики Офісу Президента.

Також ще однією важливою проблемою є відсутність в Україні законодавства з питань геральдики.

Наприклад, у Молдові є закон про геральдику, але вони нещодавно вийшли на нас, прочитали наші методичні рекомендації й використовують їх як підручник.

Маємо гарну базу, але немає керівних документів. Адже методичні рекомендації — це не наказ, це всього лиш рекомендації.

Одним з яскравих прикладів є Інститут геральдики армії США. Це потужна організація з 61 особи. Інститут опрацьовує нагороди навіть для Конгресу. Ніхто в США не має права використовувати військову символіку без погодження з Інститутом геральдики. За це передбачені жорсткі штрафи.

Під час знімання одного з кінофільмів американських акторів затримала поліція за те, що вони використовували зразки чинної військової форми.

Узагалі розроблення військової символіки та однострою — питання актуальне для будь-якої держави. Тож у багатьох країнах створені цілі інститути, департаменти чи управління геральдики, які розробляють однострої, прапори, емблеми, знаки, нагороди й інші суміжні елементи.

В Україні ж цим питанням займається лише один відділ.

Але сподіваюся, що в майбутньому, враховуючи значення цього питання, структуру дещо розширять.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень