П’ять років децентралізації: які переваги має Рівненщина?

В Україні вже п’ятий рік поспіль триває реформа децентралізації

Саме ця масштабна перебудова покликана вивести нашу країну з радянського минулого, яке досі нас переслідує, до цивілізованого світу. Процес збільшення впливу жителів на ухвалення рішень у своєму регіоні уже декілька років триває і в нашій області. І доки мешканці деяких сіл і міст Рівненщини розмірковують з ким і за яких умов об’єднуватися, інші вже утворили громади й користуються перевагами.

Однак до того, як розповісти про позитиви від об’єднання, маємо розповісти про сутність реформи децентралізації. Її основа полягає у тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу. Децентралізація – це масштабна та глибинна реформа, яка якісно перебудовує систему управління країною і, зокрема, нашою областю.

П’ЯТИЙ РІК НА ЧОЛІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Одним із ініціаторів цієї реформи та головним двигуном децентралізації п’ять років тому став Володимир Гройсман, котрий на той час обіймав посаду віце-прем’єра. Відтоді, як він очолив уряд, то зробив децентралізацію одним зі своїх пріоритетних завдань. Вибудувати правильну систему управління й розподілу фінансових ресурсів для кожного українця.

– Що ж таке децентралізація? Вона передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Простіше кажучи, децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста, – запевняє очільник уряду.

Саме заради цієї реформи Гройсман прийшов до центральної влади, за місяць після призначення вніс концепцію і далі відстоював прийняття ключових рішень Кабміном і радою.

ПОВНОВАЖЕННЯ І ГРОШІ НА МІСЦЯ

В Україні реформа децентралізації характеризується переважно передачею урядом повноважень і грошей на місця, об’єднаним громадам передають володіння землею. Разом із тим місцевій владі передаються відповідальність, жителі громади одержують можливість контролювати владу, яка стає до них ближчою.

В Україні уже створено 876 ОТГ, яким державою делеговано повноваження, ресурси. 646 об’єднаних громад отримали у власність від держави 1,5 млн гектар земель за межами населених пунктів. Власні доходи місцевих бюджетів збільшилися із 68,6 млрд грн у 2014 році до 234 млрд грн у 2018 році.

В уряді запевняють, що підтримка розвитку регіонів торік сягнула рекордних 37,8 млрд грн! У цих цифрах закладені нові й відремонтовані школи та садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні й місця відпочинку в громадах.

До прикладу, цього року Рівненщина одержить від уряду 615,8 млн грн підтримки для регіонального розвитку у вигляді субвенцій для ОТГ, сільської медицини, підтримки проектів із Державного фонду регіонального розвитку.

СМИГА БУДУЄ І ЗАЛУЧАЄ БІЗНЕС

Як ми зазначали на початку статті, поки одні села ще розмірковують про об’єднання, інші громади уже користуються перевагами. Наприклад, у Миляцькій ОТГ у Дубровицькому районі на території школи відкрили футбольне поле зі штучним покриттям. У Смизі будують дві дороги.

– Завдяки децентралізації у нас збільшився бюджет – маємо тепер майже 30 млн грн власних доходів (а раніше було 14 млн). Нині на території громади будується нова амбулаторія. Іще одну будемо реконструювати за кошти Світового банку. Будуємо дві дороги. Також реконструюємо приміщення сільської контори під ЦНАП.

 

Для нашої громади маємо нові повноваження: працюємо зараз над інвестиційним паспортом. Щоб залучати бізнес, пропонувати землю для розміщення підприємств. Нам надали право змінювати призначення земельних ділянок, зокрема зараз працюємо над питанням розміщення сонячних електростанцій. Уряд нам надав можливості співфінансувати будівництво доріг, впровадження енергоефективних технологій.

 

Прем’єр Гройсман є політичним лідером і впливає на розвиток регіонів. Завдяки цьому вони забезпечуються ресурсами. Децентралізація дала можливості, є суттєві зміни, – переконана виконувач обов’язків голови Смизької ОТГ Вікторія Костюк.

ЗАКАРБУВАТИ У КОНСТИТУЦІЇ

Як бачимо, децентралізації для України стала надзвичайно успішною реформою, яка ще триває. Процес об‘єднання громад має завершитися до 2020 року. Задля уникнення різноманітних політичних впливів очільник уряду закликав закріпити невідворотність децентралізації у законодавстві, зокрема у Конституції України.

– Незворотність однієї з найуспішніших реформ уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади, – зауважує Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Ольга КОВАЛЬЧУК.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень