Протести, гранати та відставка уряду: що відбувається у Казахстані (ФОТО/ВІДЕО)

У декількох регіонах запроваджено надзвичайний стан

Фото - NUR.KZ
Фото - NUR.KZ

Мітинги у Казахстані почалися 1 січня після того, як вдвічі зросла вартість газу (з 60 до 120 тенге). Спершу протестувальники вимагали знизити ціну на газ, але тепер їхні вимоги розширилися. Протестують проти корупції та кумівства, вимагають будувати фабрики та заводи й скоротити безробіття.

Учасники акцій на головній площі Актау скандували «Уряд у відставку!» і «Шал, кет!» («Старий, іди геть!»). Це гасло використовують під час мітингів із вимогою до колишнього президента Нурсултана Назарбаєва піти з політики.

Фото - АР
Фото - АР

Після початку демонстрацій в Алмати почалися перебої зі зв'язком: не працюють WhatsApp і Telegram.

Прем'єр-міністр країни Аскар Мамін пішов у відставку, а разом із ним – весь уряд. Президент Казахстану вважає, що відповідальність за масові протести через підвищення ціни на газ лежить виключно на урядовцях.

Вчора, 4 січня, президент оголосив про зниження ціни на газ до 50 тенге.

Але протести не вщухли – 5 січня почалися сутички між мітингувальниками та поліцією. Близько 6 тисяч протестуючих залишилися на вулицях, вимагаючи відставки парламенту та припинення переслідувань демонстрантів. Майже 200 людей через зіткнення отримали травми. Протестувальники взяли штурмом будівлю акімату Алмати. Мережею ширяться відеозаписи події

Акімат – регіональний орган виконавчої влади в Казахстані. 

Фото - NUR.KZ
Фото - NUR.KZ

За інформацією NUR.KZ, силовики використовували на протестувальниках світло-шумові гранати.

В інших містах люди теж намагаються прорватися до місцевих адміністрацій.

Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ Казахстану, станом на 5 січня розпочато досудове розслідування за 13 фактами насильства щодо представників влади, хуліганства та нападів на державні будівлі. За порушення громадського порядку затримали понад 200 осіб.

При цьому міська влада Алмати назвала дії силовиків заходами «щодо стабілізації ситуації та забезпечення законності».

До 19 січня у столиці Нур-султані та Алматинській області запроваджено надзвичайний стан. Про це повідомляє Суспільне.

Посольство України в Казахстані просить людей утриматися від приїзду, а тим, хто вже на території країни, радить не відвідувати місця масового скупчення людей.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень