Прорахувати пенсію «на майбутнє» не вийде: експерт розкрив нюанси розрахунку стажу у 2022 році

Що вигідніше — йти на пенсію за віком чи за інвалідністю? Роз'яснення

Іноді перед майбутнім пенсіонером постає вибір — оформити пенсію за віком чи піти на пенсію за інвалідністю. Адже у першому випадку додатковий стаж (тобто період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку) не враховується. На цьому у коментарі профільному виданню «На пенсії» наголошують експерти ПФУ.

Щодо середньої зарплати, то і тут є нюанси.

При переході з одного виду пенсії на інший враховується той самий показник, що й за попереднього виду пенсії. Виняток — саме для тих, хто отримує пенсію з інвалідності та має ще не менше 2-х років неврахованого стажу (працював після призначення пенсії з інвалідності).

 

Тоді при розрахунку пенсії враховується середня зарплата за 3 попередні роки, тобто за 3 роки, що передували року переходу на пенсію за віком.

Якою буде ця сума у 2023 році, ще ніхто не знає

«Але це буде мінімум двічі вище, ніж застосовується при розрахунку вашої пенсії зараз», — зауважують у Пенсійному фонді.

Важливо також пам'ятати, що з 2018 року пенсіонерам, які працюють, перерахунок по стажу проводять кожні 2 роки автоматично. Цьогоріч такий перерахунок роблять саме у квітні. Однак виплачувати донараховані кошти, нагадаємо, мають почати лише з літа. 

У будь-якому випадку, якщо переходити на пенсію за віком у якомусь конкретному випадку буде невигідно, то людині у цьому просто відмовлять і залишать на пенсії по інвалідності, — запевняють у ПФУ.

Читайте також: 

Військові пенсії в Україні: які види виплат бувають і скільки отримують захисники?

Пенсія по інвалідності під час війни: як встановити або продовжити? Роз’яснення

Відомо, чи отримають біженці за кордоном свої пенсії та соцвиплати

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень