Військові пенсії в Україні: які види виплат бувають і скільки отримують захисники?

Колишнім військовослужбовцям належить один із найкращих видів забезпечення

Згідно з чинним законодавством, для цієї категорії пенсіонерів існує три види пенсії:

  • за вислугу років
  • з інвалідності
  • у разі втрати годувальника

Розповідаємо про кожен із них

Пенсія за вислугу років

Цей вид забезпечення призначається військовослужбовцям у двох випадках:

  • після звільнення зі служби незалежно від віку за наявності календарної вислуги 25 років та більше;
  • якщо на день звільнення зі служби він/вона досяг 45-річного віку і має 25 років або більше страхового стажу, з яких не менше 12,5 років складає служба у силових структурах.

Розраховується ця та інші види пенсії у відсотках - відповідно до розміру окладу, звання, надбавки за вислугу років, премій тощо.

Пенсія за вислугу 20 років і більше становить 50%, а особам, звільненим у відставку за віком або станом здоров’я – 55% відповідних сум грошового забезпечення. Також додається 3% за кожен рік вислуги понад 20 років.

Щодо осіб, які мають страховий стаж 25 років і з яких не менше 12,5 років становить служба у силових структурах, то їх пенсія становитиме 50% від відповідного грошового забезпечення, а за кожен «зайвий» рік стажу нараховуватиметься ще по 1%.

Максимальний розмір такого виду пенсії не має перевищувати 70% від відповідного грошового забезпечення, але є виняток – особи, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та віднесені до категорій 1 та 2.

Мінімальний розмір пенсії за вислугу років встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо ця сума не дотягує до мінімальної пенсії військового, то йому/їй буде призначено додаткові надбавки.

 Пенсія з інвалідності

Її призначають особам з інвалідністю внаслідок війни у таких розмірах відповідно до суми грошового забезпечення (заробітку):

  • І група – 100%
  • ІІ група – 80%
  • III група – 60%

 Пенсія при втраті годувальника

Цей вид пенсійного забезпечення призначають непрацездатним членам сімей загиблих чи зниклих безвісти військовослужбовців, якщо це сталося в період проходження служби або пізніше 3 міс. після звільнення.

Вона розраховується, виходячи із заробітку загиблого. Розмір такого виду пенсії становить не менше 40% на кожного непрацездатного члена сім’ї. Якщо ж військовослужбовець помер через виконання службового завдання – 30%.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень