Привезли з відпочинку? – комісія виявила поліомієліт в регіоні, де діти з Рівненщини побували перед хворобою

В рамках розслідування перевірялося коло контактних осіб родини з Рівненського району

Як відомо, на початку жовтня у Великоомелянській тергромаді у шести дітей з однієї родини виявили поліомієліт.

Як повідомив під час брифінгу головний санлікар України Ігор Кузін за підсумками епідрозслідування після того, як у дитини в Рівненській області виявили поліомієліт:

Було проведено епідеміологічне розслідування цього випадку, визначено коло контактних осіб, взято на дослідження проби води та ґрунту.

 

Окрема група працювала у Закарпатській області. Там також підтвердили наявність поліовірусу.

За озвученою інформацією, епідрозслідування на Закарпатті проводилося через випадок захворювання на поліомієліт у Рівненській області: діти, у яких виявлений вірус, до того перебували на Закарпатті.

Кузін додав, що виявлені на Закарпатті зразки перебувають у референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у Гельсінкі.

Як  повідомляє Закарпатська ОДА,  у регіоні вживають заходів із підсилення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами серед дітей до 15 років, моніторинг довкілля на виявлення циркуляції поліо- та ентеровірусів, а також підвищення рівня вакцинації від поліомієліту серед дитячого населення, зокрема віком до 5 років.

Наразі планові показники імунізації від поліомієліту на рівні 49,7%, а повинні бути не менші за 90%.

Крім того, посилено співпрацю із прикордонними загонами Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України щодо виявлення нелегальних мігрантів, які перетинають державний кордон України в Закарпатській області, особливо з тих країн, де реєструють випадки захворювання поліомієлітом.

Важливо знати!

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Може довго залишатися на іграшках і поверхнях. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована особа незалежно від віку.

Найбільш сприйнятливі до вірусу діти до п’яти років, тому перше щеплення малюки отримують у перші місяці життя.

У більшості випадків хвороба спершу протікає непомітно, потім з’являються різні ознаки, що залежать від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом 2 тижнів.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень