Правило знімати шапку в церкві, на похороні та в приміщенні: пояснення давньої заборони

Так заведено робити чоловікам

У храмах та на різних релігійних заходах чоловіки повинні знімати головний убір. Так робили наші прадіди і зараз не порушують заборони навіть хлопчики. Пропонуємо вам дізнатися, чому чоловіки повинні знімати головний убір в приміщенні.

Фома Аквінський писав, що чоловік підпорядковується безпосередньо Богу, тому не повинен покривати голову, щоб це показати.

Що стосується жінок?

Тут все трохи інакше. У патріархальному суспільстві жінка завжди нижча за чоловіка, а саме в такому суспільстві формувалося християнство.

Тож жінка повинна покривати голову, щоб продемонструвати, що крім Бога вона ще підпорядковується чоловікові.

У світському житті заведено знімати головний убір з інших причин. Це правило має дуже глибоке історичне коріння. Зняття головного убору було знаком поваги тим, хто мав вищий ранг або чин. Своєрідний акт визнання, що хтось стоїть вище в соціумі або ж він рівний.

Так, лицарі знімали шоломи в якості привітання і для вираження мирних намірів. Пізніше стало прийнято знімати або піднімати капелюх.

Саме так пояснюється, чому чоловіки знімають головний убір.

Погляд св. Павла

Найчастіше цитований текст щодо покривання голови, який стосується і чоловіків, і жінок, можна знайти в Першому посланні св. Павла до коринтян. В 11‑му розділі апостол каже:

Кожний чоловік, що молиться чи пророкує з покритою головою, соромить свою голову. А кожна жінка, що молиться чи пророкує з непокритою головою, соромить свою голову, бо це те саме, якби була обголена. Бо коли жінка не покривається, нехай обстрижеться. А коли сором жінці стригтися чи голитися, нехай покривається.

 

Чоловікові не слід покривати голову, він бо образ і слава Божа, жінка ж — слава чоловіка (1 Кор 11,4‑7).

Джерело: Уніан

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень