Працюють менше, отримують значно більше: українська вчителька розповіла про зарплатню польських освітян

А також про те, що вразило її у Польщі й шокувало її колег-поляків

Фото ілюстративне

Учителі в Україні роблять значно більше, а отримують – менше. Тоді як учителі в Польщі працюють менше, мають більше вільного часу й високі зарплати – такий висновок після своєї роботи у школі в селі Нараміце (Лодзинське воєводство) зробила вчителька біології Ольга.

Своїми спостереженнями вона поділилася з Новою українською школою.

Нині Ольга вже в Україні і обіцяє впроваджувати той неоціненний досвід, який вона отримала в школі в Польщі. 

Ольга відзначила, що у польській школі були вражені ґрунтовними й сильними знаннями наших дітей, але були шоковані великою кількістю працівників у наших школах та незрозумілою для них великою кількістю паперів.

Ольга розповіла, що вчитель може мати 18 годин на тиждень і не більше. Він приходить у школу за 15 хвилин до уроку, а йде з неї тоді, коли уроки закінчуються. 

Після 14:40 у школі майже нікого немає.

 

Зарплата вчителя 

Педагог з 20-річним стажем отримує 6 500 злотих (більше як 51 тис. грн) Найбільше отримують директори – приблизно 7500 злотих (орієнтовно 60 тис. грн).

Рівень знань

Рівень знань у наших дітей вищий, але практичних знань більше в польських дітей. Там майже щомісяця запрошують до школи спеціальні служби (пожежна, поліція), які навчають дітей практичних навичок. Наприклад, як діяти в надзвичайних ситуаціях. А після таких тренінгів учням видають сертифікати.

Школа у Польщі, де працювала Ольга

Організація освітнього процесу

У молодшій школі дітей оцінюють, найвища оцінка – 6. А з 1 балом можуть не перевести до наступного класу. 

У класах може бути від 6 до 30 учнів. Усі класи початкової школи схожі на наші: такі ж одномісні мобільні парти, немає килимків. Є звичайна та інтерактивна дошки, телевізор.

Діти пишуть мало, здебільшого працюють у друкованих зошитах, є домашні завдання, але вони творчого характеру й легші від українських. Дисципліни як такої на уроках немає, але діти не галасують

Дітям не можна носити телефони до школи. Батьки підписують заяви на згоду або незгоду на фотографування учнів та публікацію світлин на сайті школи. Вчителі проводять багато часу з дітьми (оскільки в них немає паперової роботи).

Під час уроку вчитель не підніме слухавку, навіть якщо телефонуватимуть батьки. Між батьками та вчителем відчуваються повага та взаємодопомога.

Батьки здають і збирають гроші, але не вчителям і не на штори, а на різноманітні екскурсії та походи. Дітей до школи підвозить шкільний автобус, у якому є педагог – він стежить за дітьми.

Шкільне подвір’я

Кількість працівників

На школу з 9 класів із кількістю не менше 15 учнів у класі: один директор, одна прибиральниця, один двірник, кочегар, бібліотекар та водій шкільного автобуса. У директора немає заступників, може бути лише секретар.

Якщо потрібно влаштувати виховний захід, написати сценарій тощо, це роблять учителі, які це вміють.

І їм за це доплачують.

У початковій школі є 4 або 5 уроків щодня. Усі уроки викладає вчитель початкової школи, окремо відбуваються уроки релігії, двічі на тиждень – англійська та один – інформатика. Два рази на тиждень священник викладає релігію. 

Усі уроки відбуваються в одному класі. Діти не ходять кабінетами навіть на інформатику.

Тут немає групи подовженого дня (дітей після уроків забирають батьки), а решта чекають у шкільній бібліотеці на шкільний автобус. Разом із бібліотекарем вони читають, дивляться повчальні історії (у бібліотеці 3 комп’ютери й телевізор).

А ще в школі є магазинчик, у якому продають усе, що заборонено в нас: рисовий папір, соки, цукерки, кока-колу.

У школі, де була я, немає їдальні, тому діти брали їжу зі собою в лотках, їли на уроці. Маленькі перерви тут тривають по 5 хв і одна велика перерва – 20 хв.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень