Чи можна сидіти «верхи на стільці» на уроках в інших країнах: розповідь португалки з рівненським корінням

Там, каже вона, поза при сидінні - не важлива

Патрісія (ліворуч) у фінській школі

Ми писали про дискусію у соцмережі, яка розгорілася тому, що школяр на уроці у школі Рівного сидів у позі верхи на стільці. Її порушив рівненський журналіст Володимир Торбіч, який писав, що, на відміну від українсьикх шкіл, у школах Фінляндії, де найпрогресивніша освіта, так сидіти дозволено. 

Ми поцікавилися у колишньої мешканки Рокитного на Рівненщині Валентини Шульжик-Немчук, яка давно мешкає з родиною у Португалії, чи насправді це так. Адже її донька Патрісія побувала в межах європейського проєкту "Erasmus" у школах Фінляндії та Данії. 

Валентина розповіла Радіо Трек:

Патрісія каже, що і в одній, і в другій країні ти можеш сидіти так, як тобі зручно. Столи у кабінетах не стоять рядами. Наприклад, стоїть 4 столи посередині і навкруги - інші столи (парти). Тому ніхто не звертає на позу при сидінні увагу.

 

Але більше такої "свободи" в Данії. Але каже: як там хто не сяде, всі - дуже виховані, тож вчителям не доводиться давати зауваження.

 

У Данії, наприклад, діти складають меню на тиждень, що вони будуть їсти в шкільний їдальні. Складають список продуктів, які треба купити в їдальню. Самі ж учні і готують (по черзі). Вчаться змалку.

У Португалії, за словами Валентини, теж можеш так сидіти, але це залежить від вчителя. У будь-якому разі - на цьому увагу не загострюють. Сидиш так, то і сиди. Головне – вчися.

У Португалії я була на батьківських зборах багато разів. Вчителі дуже вільно і просто поводяться. У школі ніхто і ні на що ніколи не здає гроші. Я ні разу не здавала. Бо тут не допустимо, щоб батьки на щось складалися.

 

Немає шкільної форми. На перший дзвоник ні разу нікого з учнів не бачила з квітами. Свята ні Першого ні Останнього дзвоника нема. Оцінки не ставлять на уроках. Тільки на екзаменах і заліках.

 

Тут немає такої дистанції між вчителем і учнем, як в Україні. Тут все простіше. 

Так школярі сидять на уроках у Фінляндії

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень