«Повторне зараження COVID-19 через три місяці – біологічна фантастика», - Ольга Голубовська (ФОТО)

Відомий інфекціоніст розвіює міфи і дає прогноз

[media=192274]

Доктор медичних наук Ольга Голубовська є визнаним авторитет  у сфері боротьби з коронавірусом в Україні. В останньому інтерв'ю для Укрінформу вона розставляє всі крапки над «і» стосовно можливості повторного зараження на COVID-19 і дає прогноз.

На жаль, не дуже втішний.

- Зараз публікується новина про те, що у Тернополі людина хворіла на ковід тричі. Тоді взагалі виникає питання про імунну відповідь...

- Ми це обговорювали. Немає на сьогодні чітких доказів, що було повторне зараження. Тому що ситуація, коли повторна форма розвивається протягом трьох місяців – це схоже на біологічну фантастику. Якби таке було, то ми б не досягли спеціалізації, а постійно хворіли б.

Моя думка: повторне зараження можливе не раніше, ніж через рік. Випадки нібито повторного зараження базуються на результатах ПЛР. Але ПЛР буває хибнопозитивним, буває хибнонегативним. А потім: ми думали - о, слава Богу, вже, напевно, перехворіли, а виявлялося, що через 3 місяці розгорталася типова клінічна картина.

Одне слово, поки що чітких доказів повторного інфікування немає. Я, як інфекціоністка, погано уявляю, що можливим є повторне інфікування протягом найближчих трьох місяців після захворювання. Не може такого бути. Якщо є якийсь збудник, наш з вами організм обов'язково йому протидіятиме. І ця пам'ять зберігається певний час. Скільки? Ми ще точно не знаємо.

- А от, крім того, що вакцинуватися, мити руки, носити маски, їсти фрукти та овочі, як ми можемо себе підготувати до другої хвилі вірусу? Як на мене, ми трохи розслабилися?

- Усе насправді дуже складно і дуже просто. Для того, щоб мінімізувати ризики інфікування, треба дотримуватися дистанції десь два метри, оптимально – півтора-два метри.

Якщо ви не можете дотримуватися такої дистанції, ви маєте дотримуватися маскового режиму, можна мити руки, не обов'язково антисептиком, можна їх просто мити.


Ми маємо менше торкатися обличчя. Чим у масці добре, що навіть якщо руки постійно до обличчя тягнуться, це теж мінімізує якісь ризики. От, напевно, власне, і все, більше ви нічого абсолютно не придумаєте.

- А є у вас відчуття, що відступає COVID?

- Ні, абсолютно ніякого відчуття немає. Єдине, що можу сказати, я дуже боялася другої хвилі і боюся її досі – епідеміологи не люблять поняття «другої хвилі», це у них називається просто «епідемічний сезонний ріст захворюваності» (ми знаємо, що коронавіруси мають сезонність).

Але, враховуючи те, що зараз ми спостерігаємо зростання, то це ще триває все та ж, перша хвиля.

Я дуже сподіваюся, що катастрофи особливої не буде, але ми повинні готуватися, тому що жоден прогноз щодо цього коронавірусу ще не справдився, жоден! Я побоююся осіннього зростання захворюваності.


Але для того, щоб говорити про другу хвилю, то сьогодні не мало б бути зростання захворюваності. А по клініці, по наших стаціонарах бачимо реальне зростання хворих. У деяких регіонах збільшується зростання важких хворих.

- Скажіть, а чому зростання? Ми ж так суворо дотримуємося карантину?

- Ніхто не може дати чіткої картини і сказати, чому так сталося.

Це може бути пов'язано з природними властивостями самого вірусу, про який ми мало що знаємо. Це може бути пов'язано з річним скупченням людей - от показували Одесу, а там теж стаціонари переповнені. Ми очікували, що зі спекою буде вірусу менше, але цього немає.

Наші епідеміологи колись готували три сценарії пандемії: легкий, середній і важкий. Я вважаю, що треба готуватися до гіршого сценарію, готувати стаціонари, інфекціоністів, бригади лікарів.

 

Лікування інфекційних хвороб – це певна філософія, ми завжди прагнули до вищого пілотажу: не нашкодити хворому і мінімізувати ризики захворювання (хоча - не вистачає реанімацій, персоналу). Ну, а загалом ми справляємося непогано і почуваємося набагато впевненіше, ніж у березні.

Лана Самохвалова, Київ

Повністю інтерв'ю можна прочитати ТУТ

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень