Повістки студентам: хто з них може піти до війська?

Закон чітко регламентує те, хто може розраховувати на відстрочку

В Україні триває загальна мобілізація. На сьогодні йдеться про понад 1 млн призваних громадян, адже в умовах воєнного стану отримати повістку можуть усі чоловіки призовного віку.

Однак особливо багато питань щодо відтермінування виникає стосовно студентів. Чи можуть вони отримати повістку, розбирався «24 канал».

З’ясувалося, що студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах, на певних умовах можуть отримати відстрочку.

Однак ті хлопці, які закінчують бакалаврат і вступають до магістратури, на відстрочення від мобілізації претендувати не можуть. Про це йдеться у Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу».

Якщо говорити простими словами, то студента не можуть мобілізувати, якщо він навчається у будь-якому навчальному закладі на денній формі навчання.

Крім того, відстрочку від мобілізації можуть отримати учні професійно-техінчних закладів освіти денної чи дуальної форми навчання, так само як і студенти вищих навчальних закладів.

Якщо таки прийшла повістка

У разі, якщо студент таки отримав виклик до терцентру комплектування та соціальної підтримки, йому потрібно надати документ, який підтверджує, що він має право на відстрочку. Йдеться про довідку із навчального закладу.

Мобілізація для тих, хто вступає на магістратуру

Варто наголосити, що студенти, які офіційно закінчили бакалаврат, у липні вже не вважаються студентами і не можуть претендувати на відтермінування від мобілізації.

Навіть якщо військовозобов’язаний вступає на магістратуру.

Цього року наказ про зарахування на бюджет видається 25 вересня. Зарахування вступників у магістратуру на контракт триватиме до 30 листопада.

Тобто: у проміжок між закінченням бакалаврату і вступом на магістратуру людина не є студентом і не має права на відстрочення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень