Повернення у 1996 рік та зарплата у 150 доларів – відомий банкір про наслідки війни для України

Якщо війна затягнеться…

Видання Forbes опублікувало інтерв’ю із засновником та власником інвесткомпанії Concorde Capital банкіром Ігорем Мазепою.

Рік тому він оцінював власний бізнес та інвестпортфель у кілька сотень мільйонів доларів.

Наразі Мазепа вважає, що вартість майже будь-якого українського активу близька до нуля, а професія інвестбанкіра фактично зникла.

Ігор Мазепа припустив якими можуть бути наслідки для економіки та демографічної ситуації в державі, якщо війна затягнеться.

Дві третини країни не працює, близько 5 млн людей виїхало за кордон. На 3–4 місяць війни ми отримаємо величезну кількість безробітних, змушених жити на скромні виплати, які виплачуватиме держава. Є ризик того, що ми повернемось у 1996 рік, до зарплат у $150 в еквіваленті, і це вважатиметься нормою.

Ігор Мазепа. Фото з Вікіпедії

Також інвестбанкір зауважив:

Якщо ситуація не покращиться до 1 вересня і діти підуть до шкіл у Європі, думаю, що до 50% тих, хто виїхав, не повернуться. Це матиме величезний негативний вплив на споживчі ринки, ринок праці, а утривалій перспективі – і на демографію всієї країни.

Водночас, Мазепа, який ще до повномасштабної війни з Росією, називав український уряд мавпою з гранатою, зараз схвально відгукується про ініціативи влади для стабілізації економічної ситуації.

У 1996 році, про який згадує Мазепа, була ухвалена Коституція України

Щодо майбутнього, то фінансист спрогнозував, що величезні руйнації країни створять повоєнний будівельний бум. Це підштовхне всі причетні до будівництва промисловості та сировинні ринки.

Напевно, буде затребуване все, що повʼязане із харчовою промисловістю. Загроза голоду в низці країн через війну Росії та України стимулює агроринки.

Вибірково бум спостерігатиметься в секторі IT.

Але продуктові та сервісні компанії, завʼязані на внутрішнє споживання та роздрібний ринок, просядуть.

Щодо рецепту нового економічного курсу.

Мазепа насамперед назвав відсутність корупції та продовження економічних реформ.

Сподіваюся, що війна остаточно позбавить українського чиновника вірусу корупції. Пережитий нами шок, емоції та біль мають потужно трансформувати суспільну свідомість. Корупція та совкова думка повинні остаточно зникнути як явище.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень