Посилення мобілізації і вибір професії: в Україні планують розпочати смарт-мобілізацію

Через кілька місяців

Віце-прем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в Україні може з’явитися новий спосіб мобілізації.

Смарт-мобілізація дозволить людям самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись, заявив голова Мінцифри Михайло Федоров.

- Людина зможе залишити заявку, пройти рекрутерів, тести, навчання, а тоді, наприклад, потрапити в роту ударних дронів і на посаду, на яку він хоче. Подібний пілотний проект планують запустити за місяць-два.

Він зауважив, що дрони – це важливі компоненти технологічної війни. У порівнянні з минулим роком виробництво дронів збільшили у 100 разів. І можливості України у цій галузі ще більші, зауважив Михайло Федоров:

– Ми зможемо виробляти більше БПЛА, ніж виробляє Росія, тільки якщо будемо відкривати ринок і давати можливість підприємцям масштабувати виробництво, ніколи жодна інституція, жодна вертикаль не зможе виробляти більше, ніж підприємець, який вміє масштабувати виробництво.

 

Повірте, у нас є певні категорії дронів, яких ми в минулому році закуповували 300 штук, а в цьому році будемо виробляти десятки тисяч. Ми запустили програму, по суті, в березні, і за ці трохи більше, ніж півроку вже результат ось такий. В наступному році він буде набагато більший.

Щодо повісток у «Дії», то Михайло Федоров каже, що у сервісі їх не буде. А реєстр «Оберіг» потрібен для створення електронної бази для військкоматів.

- Тепер все буде побудовано таким чином, що коли людина приходить у військкомат, вже відразу інформація знаходиться в цій системі. По суті, це автоматизація роботи військкоматів, яка прибирає ці черги, віконця тощо. Це про сервіс в самому військкоматі.

 

Зараз ми обговорюємо новий план цифрової трансформації Міністерства оборони і як тільки він буде погоджений, будемо про це комунікувати. Поки що наша команда над цим не працює. Наша задача була допомогти запустити цей реєстр, тому що потрібно було купити комп'ютери в кожен військкомат.

 

Ми шукали донорів, купували. Потрібно було допомогти прописати інструкцію цифровізації кожного військкомата. Потрібно було допомогти купити сервер, де буде зберігатися інформація, залучити донорів. Тобто було багато організаційної роботи.

 

Ось зараз почалось активно в Міністерстві оборони все змінюватися. І в мене є оптимізм, що все пришвидшиться, - зауважив Федоров.

Щодо старт-мобілізації, то поки в Україні планують запускати пілотний проєкт для майбутніх операторів дронів. Таким чином ініціатори проєкту хочуть проаналізувати скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити.

- Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади.

 

Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя – це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника.

Джерело: rbc

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень