Реєстр військовозобов’язаних активно працює: які дані є в системі та чи можна через неї розсилати повістки?

Пояснення юриста

В Україні запрацював єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників. Юристи вважають, що цей єдиний електронний реєстр для військового обліку не потрібен. Водночас у ньому поки немає функції надсилання е-повісток.

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець у коментарі «ТСН.ua».

За його словами, наразі «мегареєстр» наповнений на 90%. У ньому є інформація, яка є в «Дії», а також про здоров’я, вакцинацію, освіту, місце проживання, дані з податкової, придбання авто, якщо людина стала на облік до центру зайнятості тощо. Експерт назвав це єдиним електронним реєстром, в який помістили всю інформацію про українських громадян.

- Що стосується Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, звичайно, ця інформація їм нічим не допоможе. Я думаю, що мета цього реєстру зовсім в іншому, створення такої «мегабази» з інформацією на кожного громадянина України.

 

Навіщо це - ми можемо лише припускати. Об’єктивно, ця інформація для військового обліку абсолютно не потрібна. І прикладів таких «мегареєстрів» у жодній країні немає, крім України, - зазначив він.

Водночас Кравець зауважив, що за допомогою даного реєстру можна відслідковувати діяльність та місцеперебування військовозобов’язаних. Відомства можуть отримувати інформацію про них, зокрема, від міграційних служб.

- Поки функції надсилання повісток в реєстрі немає. Аналогічна система є в Російській Федерації, «Госуслуги» в них називається, через неї надсилають електронні повістки.

 

Українська система не встановлюється на жодні мобільні пристрої. А що стосується повідомлень через «Дію», це законодавством не врегульовано, - пояснив юрист.

Він уточнив, що аби відправляти е-повістки, треба закріпити за кожним громадянином офіційну електронну адресу та номер телефону, як прив’язують фінансовий номер у банках. Адвокат вважає, що це буде «доволі сумнівне повідомлення про виклик до ТЦК та СП». Повістка вважається врученою, якщо одержувач підписав її особисто.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень