Порушення під час призову: українці почали вигравати суди у військкоматів

Деякі з прохань вже задоволені, інші - ще розглядаються

До українських судів почали надходити позови від українців, яких, на їхню думку, призвали на фронт незаконно. І деякі з прохань вже задоволені, повідомляє «Кореспондент». 

Наразі відомо про щонайменше два задоволені позови (з ними можна ознайомитись за посиланнями тут і тут). В обох випадках позивачі вимагали визнати їхній призов незаконним. І, що найцікавіше, так і сталося.

1 справа

Отже, позивач з Ужгорода був призваний на військову службу по мобілізації. Чоловік наполягав, що не може бути військовослужбовцем, оскільки є науковцем і підлягає негайному звільненню з військової служби. Зазначається, що така підстава прописана у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Ужгородський військкомат у відкликанні проти позову заперечив, просив відмовити у його задоволенні. У військкомат чоловіка доставила поліція, а документів, що підтверджують статус наукового співробітника, чоловік з собою не мав. За результатами проходження військово-лікарської комісії позивача визнали придатним для проходження військової служби.

 

Вже в суді було підтверджено, що чоловік справді є старшим науковим співробітником, кандидатом технічних наук, працює в Інституті телекомунікацій та глобального інформаційного простору HAH України та є науковцем вищої освіти.

 

Відповідно, наказ по військовій частини про проходження військової служби визнаний безпідставним і протиправним.

Як зауважує адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини, учасник глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» Роман Ліхачов, конкретно у цьому випадку чоловіка у військкомат доставила поліція, тож він навряд чи заздалегідь збирала необхідні документи. І суд констатував той факт, що людина не повинна носити з собою всі документи для військкомату.

—  Більш того, коли у військкоматі дізналися про такі обставини, потрібно було одразу перевірити, чи є у цієї людини такі підстави. Можливо, треба було надіслати якісь запити, - каже адвокат.

2 справа

Це було рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду. Чоловік був призваний на військову службу як військовозобов'язаний запасу, однак із виписок з наказів вбачається припис, що у ЗСУ позивач не служив, що своєю чергою, порушує п.4 Указу Президента України №69/2022 «Про загальну мобілізацію».

Тобто у позивача не було відповідного військового досвіду.

 

Крім того, позивачу надали звання «солдат» ще до складання присяги.

У результаті суд дійшов висновку, що, по-перше, всупереч вимогам чинного законодавства, при мобілізації позивача його визначили як особу, яка вже має досвід військової служби і має військову спеціальність. По-друге, враховуючи той факт, що позивач не проходив військову службу і не отримав військово-облікову спеціальність, останньому можна було присвоювати військове звання «солдат» тільки після принесення їм Військової присяги.

Отже, позовні вимоги підлягали задоволенню.

— Тут цікава справа: розглядається питання про звільнення людини, яка не має військового досвіду. Це пілотна справа, я таке взагалі вперше бачу.

 

Так, там кілька підстав для скасування наказу військового комісаріату, але відсутність досвіду була все ж таки головною підставою. Цікаво, що буде далі з подібним рішенням, бо подібних справ ще багато, - наголошує юрист.

Він зазначає, що після такого рішення суду людину фактично звільняють з військової служби: наказ, що вона мобілізована, скасовується.

Автор: Валерія Шипуля

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень