Пора висіювати розсаду: найчастіші помилки, які можуть все зіпсувати

Як правильно висіяти на розсаду огірочки, щоб і виросли гарними, і «зі свічкою» над ними не довелося стояти?

Висадка насіння огірків на розсаду дозволяє отримати більш ранній урожай і звести до мінімуму ризик уражень кущів хворобами та шкідниками. Вона потрібна у тих випадках, коли господар хоче отримати урожай раніше стандартних термінів.

Як підготувати насіння до посіву

Часто городники використовують куплене насіння, бо самостійно зібрані зерна, на жаль, часто характеризуються невисоким відсотком схожості  Виробники ж натомість пропонують придбати посівний матеріал, який попередньо вже оброблений спеціальними складами, що запобігають виникненню хвороб у дорослої рослини.

Після вибору і покупки насіння зерна сортують: на посадку не підійдуть дрібні зернятка і зернятка із неправильною будовою, адже з них виростають кволі кущі, які гинуть за першої ж нагоди.

Після сортування насіння витримують у солоній воді, яку готують шляхом розчинення 1 ч.л. харчової солі у склянці води: насіння, яке спливає на поверхню, теж не підходить для посадки.

Хороше насіння обполіскують водою і викладають на тканину для просушування.

Також зерна варто загартовувати. Цей процес полягає у розміщенні зерен на вологій тканині для проростання. Після цього тканина поміщається в холодильник на ніч, а вранці повертається в умови кімнатної температури. Таку процедуру повторюють 3-4 дні до того, як розтріскаються оболонки насіння.

Ще один дуже важливий захід у підготовці насіння – знезараження. Потрібно замочити зернятка огірків у блідо-рожевому розчині марганцівки або ж помістити у духовку на невисокий температурний режим. Це допомагає зменшити ризик появи хвороб на майбутній розсаді

 Посадка насіння

Огірки садять у загальний або індивідуальний контейнер, на дно якого укладають шар дренажу (це може бути гравій або дрібні камінці).

Після цього настеляють ґрунт. Придбати субстрат для посадки можна у магазині, а можна підготувати самостійно. Для цього з'єднують дерновий ґрунт із перегноєм, торфом і промитим річковим піском.

Та пам’ятайте, що при додаванні ґрунту з городу варто провести його дезінфекцію у духовій шафі чи принаймні обробити кип'яченою водою

Інші варіанти висадки розсади:

  • якщо посадка здійснюється у ящик, то для насіння готують канавки глибиною до 2 см, розташовані на відстані не менше 3-х см одна від одної;
  • а якщо насіння посаджене в індивідуальну ємність, то не забудьте подбати про дренажний отвір у кожній з них;
  • якщо ж використовується торф'яна таблетка або горщик, то робити в них дренажний отвір не потрібно.

Майте на увазі, що від дотримання агротехніки висадки насіння на розсаду залежатиме здоров'я й сила майбутньої рослини. Крім того, хороша підготовка розсади скорочує час дозрівання майбутніх плодів

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень