Навпіл: чи можна приймати таблетки по половинці

Поділ на таблетці не означає, що її можна переполовинити

На сьогодні тільки третина медичних препаратів у своїх інструкціях мають вказівку виробника, що таблетку можна ділити навпіл.

Поділка на самій таблетці – просто елемент дизайну, а не вказівка до дії.

Потреба розділити таблетку виникає, якщо пацієнту треба менша доза, аніж містить ціла таблетка, а менші дози просто не виробляють. Буває, що велику таблетку важко проковтнути. Часом таблетку треба розділити, якщо приймання препарату треба зупиняти поступово. Чимало людей ділять таблетку через економію. Адже ліки у більшому дозуванні можна розділити на два-три приймання. Фінансово – це вигідніше. 

Ліки, які точно не можна ділити

Препарати які призначені для всмоктування у шлунку або кишківнику 

Такі таблетки мають захисну оболонку, вона розчиняється тільки коли таблетка потрапляє у потрібне середовище шлунку чи кишківника. А якщо таблетка з порушеною оболонкою, то дія препарату або передчасно нейтралізується, або можна зашкодити й шлунку. 

Препарати пролонгованої дії 

Ці ліки потребують часу на всмоктування у кров. Зазвичай таку таблетку приймають один раз на добу, а тому виробники уже в них закладають потрійну дозу біологічно активних речовин. Розділивши таблетку на частини, пацієнт отримає різкий ефект, що може бути небезпечним. 

Більшість супозиторіїв 

Якщо в інструкції немає вказівки до поділу, то ділити їх не можна. Розрізати свічку на дві ідеально рівних частини неможливо, так само неможливо бути певним, скільки саме активної речовини потрапило до однієї чи іншої половини. Крім того, поділ порушить форму свічки й користування нею буде не комфортним.

Капсули, драже та льодяники для розсмоктування

Порушувати захисну оболонку капсули, де містяться активні речовини не можна. А кожен льодяник для розсмоктування містить одноразову дозу активних речовин. Її зменшення призведе до зниження терапевтичного ефекту, а мікроби можуть стати не чуттєвими до лікування.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень