Диво-пігулки, які виписують у кожній поліклініці: чи дійсно вони варті тих грошей?

Ми звикли вірити на слово і часом це стає проблемою

Коли вам виписують антибіотики, більшість лікарів радять паралельно приймати пробіотики. Логіка при цьому така: «щоб не зірвати шлунок». Але чи дійсно це допомагає?

Відповідь має лікарка зі Львова Вікторія П'єц.

– Я знаю, що пробіотики виписують і лікарі (не всі є доказові, і частина має % з продажу).

 

Розкажу з точки зору патологоанатома.

 

У людей є кишківник, він є тонкий і товстий, це не одна рівна труба. І слизова оболонка відрізняється у різних відділах. Живемо ми не самі, у цьому кількаметровому будинку (кишках) з нами живуть мільярди мікроорганізмів (наш мікробіом). Він унікальний, у всіх різний. Ба більше, у різних відділах кишківника різні мікроорганізми живуть. У них різні задачі, якщо всі живуть в мирі і злагоді, то все добре, як ні – будуть проблеми (як і в людей). Ми не можемо один вид виселити, інший підселити. Бажано взагалі туди не втручатися, якщо нічого не турбує.

 

Повірте, нормальне, збалансоване харчування (клітковина, овочі, фрукти і т.д.) допоможуть мікроорганізмам жити і берегти слизову від запалення.

 

Тепер до антибіотиків: вони мають діяти на збудника. Якщо вірно підібраний і дійсно за показами, то так і буде. Лише у 10% людей можливий розвиток діареї (він зростатиме, якщо антибіотиків відразу кілька).

 

Якщо пити ПРОБІОТИК, то буде добре? Ну, як добре, ніяк не буде.

 

Ви ж п'єте антибіотик і відразу ПРОБІОТИК, по суті він нейтралізує дію пробіотика.

 

Повторюсь, мікробіом у всіх індивідуальний, і призначати усім один вид пробіотика, як мінімум дивно

Однак у деяких випадках приймати пробіотики дійсно потрібно, каже лікарка. Виправданим є їх призначення для людей із хронічним колітом і хворобою Крона.

– Решті людей які не мають запальних змін у кишківнику, пробіотики не потрібні. Це гарно розрекламований продукт і досить дорогий. Деякі лікарі непогано заробляють, - зауважує Вікторія П'єц.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень