Польський сир та італійські сосиски: чому вони дешевші за українські та чи можна їх їсти (ЕКСПЕРТИЗА)

Журналісти провели масштабне дослідження

Останнім часом прилавки українських магазинів завалені імпортними товарами. До прикладу, польськими молочними та м’ясними продуктами чи німецьким шоколадом.

Примітно, що продукти з-за кордону дешевші за вітчизняні аналоги. Попри те, що в ціні товару має бути націнка й за транспортування. Журналісти програми «Головна тема» на телеканалі «Україна 24» з’ясували, чи не ховається за дешевизною закордонних продуктів фальсифікат.

У 20 містах України вони купили імпортні сири, які переважно дешевші за українські. Також, ведуча програми Олена Кот здала на експертизу товари з власного холодильника.

Почнемо з експертизи продуктів ведучої. Це:

  • Це українські сосиски з м’яса птиці за 270 грн/кілограм. В магазині знайшли італійський аналог таких сосисок майже удвічі дешевше - за 150 грн/кг. Аналоги також здають до лабораторії для порівняння.  
  • Чорний шоколад  української марки по 35 грн за упаковку та німецький аналог за 25 грн. 50% какао.
  • Польське вершкове масло за 49 грн/200 г. Український аналог за 59 грн/200г.

Крім цих продуктів журналісти здали на експертизу в лабораторію 20 сирів, куплених у 20 різних містах. Найчастіше зустрічався  польський сир, який коштує дешевше українського.

Якщо вартість українського стартує від 220 грн/кг, тоді найдешевший польський (якщо це сир), який знайшли журналісти вартував лише 120 грн. Окрім цього серед закуплених сирів є латвійський, голландський 200 грн, німецький 190 грн, польський 210 і британський сири. Усі вони коштують дешевше українського товару, окрім британського за 367 гривень/кг.

ТЕПЕР ДО ГОЛОВНОГО.

Почнемо з результатів експертизи продуктів від ведучої Олени Кот.

  • Українські та італійські сосиски виявилися без домішок.
  • Український та німецький шоколад на 100% натуральний.
  • Польське та українське масло також натуральні.

Єдина різниця у цих продуктах – це значно вища ціна на українські товари.

Що ж до 20 сирів. То лише 3 зразки з 20 виявилися фальсифікатом.

Одну підробку купили в супермаркеті Одеси по 199 грн. Він містить немолочного продукту 97%.  Наступний шматок фальсифікату виявили у Полтаві за 159 грн за кілограм.  Вмість немолочних продуктів 95%.  І ще один фальсифікат купили у містечку Царичанка за 169 грн. Це не сир на 96%.

Решта, навіть польський сир за 120 грн/кг – це дійсно сир.

У підсумку програми журналісти роблять висновок, що українські продукти просто дорожчі.

Чому так, запитують в експертів.

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський пояснив, що проблема у дефіциті молочної сировини:

Дивного нічого немає. Сьогодні польська продукція дешевша, ніж українська продукція. На сьогоднішній день ціна на молочну сировину у Польщі дешевша, ніж в Україні. У нашій державі існує дефіцит молочної сировини.

 

На жаль, поголів’я корів за останні 120 років у нас найнижче. За 90 роком – поголів’я корів сягало 8,5 млн. Зараз 1,7 млн. Тому у нас значно менше виробляється молочної сировини.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка додав, що в Україні в цілому проблема з кількістю продукції тваринного походження, тому вона й дорожче закордонних аналогів.

Зазначимо, що у 2018 Державна служба захисту споживачів заявила інше. Так, за словами голови Служби, польські та інші закордонні виробники просто збувають на український ринок неліквід, у якому у різному відсотковому співвідношенні є рослинні жири. Тому товар і дешевший.

Хоча кондитерські вироби в Україні досить якісні. Це показала й народна дегустація, влаштована «Головною темою», де перехожі між французькими, білоруськими та українськими солодощами обрали саме вітчизняний товар.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень