Жертв багато, вакцини - мало. У Рівному порахували покусаних

Дізналися, скільки лишилось антирабічної вакцини

На тлі останніх повідомлень про інциденти, коли мешканців Рівненщини кусали тварини, Радіо Трек вирішило поцікавитись, чи достатньо у нашому місті вакцини від сказу.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом. Найчастіше люди заражаються через укуси собак та котів. Це небезпечна хвороба - вона може місяцями «дрімати» в організмі, а потім дуже швидко спричинити ушкодження центральної нервової системи, часто - смертельне.

Про ситуацію зі зверненнями людей та антирабічною вакциною ми запитали у Головної епідеміологині обласного управління охорони здоров’я Людмили Яцені

Вона підтвердила, що кількість звернень покусаних людей за останні шість місяців в порівнянні з аналогічним періодом торік зросла. 

Разом з тим у місті мало вакцини

Лишилось близько 170 доз при тому, що на одного покусаного потрібно 5-6. 

- На складі залишилось 170 доз «Рабівакс» з державної поставки. Ми цю вакцину роздавали по закладах. І ще є «Індіраб» - ми її закуповували за кошти місцевих бюджетів, - зазначила пані Людмила. 

Фахівчиня розповіла, що це відбувається через затримки державних поставок вакцини з-за кордону:

- Останнім часом не було державних поставок. Чи це воєнний стан, чи взагалі ускладнення епідемічної ситуації останні два роки, але поставки немає. І дуже напряг великий.

 

Я цим питанням займаюся, шукаю нову фірму, де можна придбати. Поки що ми справляємось, але як такого запасу немає. 

Вони (вакцини) в лікувальних закладах поки що є:

– Десь в одному закладі більше, в другому менше, в третьому нуль, ми стараємося це питання узгодити, але поки що трішки напряг.

А на одну покусану людину потрібно 5-6 доз в залежності від того, яка вакцина. 

- В основному ми зараз даємо 5 доз. Це вже травматологи бачать, яка рана, яке місце покусу, тяжкість покусу і все інше. 

Її може вистачити навіть до кінця року – в залежності від того, яка буде ситуація з покусами. Зараз ситуація неприємна – кількість постраждалих збільшується.

- Якщо порівнювати з попереднім роком, то кількість звернень людей з покусами збільшилась – якщо за шість місяців у  минулому році 976 звернень, а в цьому за той же період 1121 звернення. Не всім, хто звернувся, колять вакцину – це вирішує лікар. До прикладу, з усіх 1121 людей, що звернулися, щеплення призначили 359 особам, - розповіла Людмила Яценя. 

За інформацією експертки, зараз держава очікує поставки антирабічної вакцини.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень