Походження сучасного коня: Коли його одомашнили

Це сталося тисячі років тому

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Науковці стверджують, що поширення сучасного одомашненого коня відбулося значно швидше, ніж собак та іншої худоби. В це важко повірити, але сучасний одомашнений кінь набув швидкого поширення 4 200 років тому. Однак, за залишками зубів, археологи знайшли свідчення того, що люди споживали кінське молоко ще 5 500 років тому.

Еволюційний біолог з Іспанської національної дослідницької ради в Барселоні та співавтор дослідження Пабло Лібрадо розповів: 

У минулому у нас було багато різних ліній коней. Це генетичне різноманіття було очевидним у стародавніх зразках ДНК, які дослідники проаналізували з археологічних місць по всій Євразії. 

Помітні зміни генетичної інформації тварин, які спричинили появу особливого родоводу, відбулися у Понтійсько-Каспійському степу – рівнинному регіоні від сучасної північно-східної Болгарії через Україну до південної росії. Особливі коні спричинили швидку зміну інших родоводів. І вже за три століття коні на території Іспанії були схожими на своїх родичів в Україні.

Дослідники виявили, що скорочення генетичної відмінності коней, яке пов’язують із одомашненням, відбувалося значно швидше, ніж у собак, свиней, великої рогатої худоби, кіз чи овець.

Джерело: Українська правда. Життя

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень