Подорожчання хліба в Україні буде безпрецедентним. Виробники більше не можуть утримувати ціни

На це впливає три серйозних чинники 

Найближчим часом в Україні подорожчає хліб. Виробники кажуть - ймовірно на третину. Натомість представники влади намагаються запевнити, що хліб подорожчає не більш як на 10%.  

На подорожчання хліба за словами виробників впливає: 

  • подорожчання сировини – зерна і борошна, олії та цукру;
  • перебої зі світлом та подорожчання електроенергії;
  • брак персоналу.

На сьогодні вартість зерна зросла удвічі, відповідно подорожчало й борошно. А в часи відключення електроенергії виробники вимушені користуватися генераторами. Залежно від пального, яке потрібно для генератора - вартість кінцевого продукту виходить ще більшою.

 

Тож виробники схиляються до збільшення ціни на 30%. 
 

Очевидно, що це не станеться за один день, але поступово і покроково пекарі вийдуть на нову ціну. 

Вони кажуть, що пекарі явно завищили свої похмурі прогнози. Подорожчання, звісно, буде, але не на 30 відсотків, а значно менше.

Натомість економіст Олег Пендзін каже, що свого часу при інфляції у 27% хліб подорожчав лише на 2%. А щодо збільшення тарифів на електрику для населення, то на виробників за його словами це не впливає, оскільки виробники мають тарифи для бізнесу, і вони давно більші за ті, якими користується населення. 

Втім, виробники скаржаться не так на подорожчання електроенергії, як на її відключення, яке змушує їх використовувати дорогий генераторний струм.

В  Мінагрополітики теж не погоджуються зі збільшенням ціни на 30%. Там запевняють, що зерна зібрали достатньо, воно подорожчало, але не настільки критично. 

Ми бачили розрахунки 7-10 відсотків у найближчий період. Насправді історично таких різких, щоб прямо 30 відсотків прецедентів не було", - каже  в.о.міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень