Пільгова позика від держави на придбання квартири чи будинку. Хто може отримати кредит?

Перший внесок для молодої сім’ї становить 6% вартості житла

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву оновив порядок надання молодим сім’ям та одиноким людям довгострокових пільгових кредитів для будівництва, реконструкції та придбання житла.

У 2022 році відсоткова ставка позики була прив’язана до ставки НБУ й сягнула 25% річних. Наразі ми зафіксували її на рівні 7%. Протягом усього часу користування кредитом відсоткова ставка не змінюватиметься.

 

Строк позики може становити до 20 років. Перший внесок — 6% вартості житла, – розповів голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

Розмір кредиту будуть визначати з урахуванням нормативної площі житла. Раніше для одинокої особи вона становила 32,5 м/кв, нині становить 52,5 м/кв, а на кожного наступного члена родини — 21 м/кв. 

Збільшено й вік об’єктів, на які дають позику.

Громадяни можуть купити житло й на вторинному ринку, але воно має бути збудоване не раніше як 50 років тому (було — до 35 років) чи реконструйоване не більше як 35 років тому.

 

Зауважу, що громадяни самостійно обирають об’єкт кредитування. Також можна інвестувати у будівництво житла, але повинен бути високий ступінь його готовності, – зазначив Сергій Комнатний.

Держслужбовець пояснив, що об’єкт кредитування не може розміщуватися на території, де тривають чи велися бойові дії, або на тимчасово окупованих РФ територіях. 

Забудовник не повинен перебувати у стані банкрутства, та має мати належні дозволи на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво.

Понад 90% претендентів на кредит обирають готове житло. 

Хто може звернутись за кредитом

Претендентами на кредитування можуть бути молоді сім’ї, вік яких відповідає вимогам.

Молода сім’я, де вік кожного з подружжя — до 35 років включно (або одинокі молоді громадяни такого ж віку). А також — сім’я, де чоловік або дружина є вченим віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора наук з умовою, що вік іншого з подружжя не перевищує 35 років включно.

Претендувати на пільгове житло можуть і одинокі доктори наук до 40 років, – зазначив голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

 Чиновник розповів, що є інші вимоги до претендентів на кредит:

  • у кожного з членів молодої сім’ї не має бути у власності житла на підконтрольній Україні території або кожний із членів родини може володіти житловою площею, що не перевищує 13,65 м/кв.
  • претендувати на кредит може і молода сім’я, що перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
  • також кандидат повинен бути офіційно працевлаштований і має підтвердити свою платоспроможність. Після сплати місячного платежу за кредитом залишок доходу повинен бути не меншим за прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї. 

Документи на участь у програмі можна подати особисто до відділення Держмолодьжитла або через вебсайт відповідного відділення заяву-анкету. Її зразок та інші потрібні документи слід завантажити на сайті.

Кредитування здійснюється з дотриманням черги згідно з датою подання заяв-анкет.

Чиновник повідомив, що лише за лютий-березень  Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву видав 60 кредитів на суму 82 мільйони гривень, у роботі  — ще  понад 30 таких договорів.

Загалом за весь час реалізації програми житло придбали понад 14 тисяч молодих українських родин. Але потреба в такому кредитуванні куди більша.

Джерело: «Експрес» 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень