Пікнік може закінчитися реанімацією: перелік небезпечних рослин, які є в Україні

Варто їх запам’ятати і оминати

З початком тепла люди починають період пікніків. Відпочити від міської метушні – хороша ідея, але у парках, лісах та галявинах зустрічаються небезпечні рослини, які можуть завдати шкоди здоров’ю. 

Тож треба запам’ятати, як виглядають рослини, яких краще оминати і не торкатися ніколи.

Амброзія (Ambrósia) 

Ця рослина вважається одним з найнебезпечніших рослинних алергенів. У світі існує 30-40 різновидів амброзії. Цвіте амброзія з кінця липня до перших приморозків. Вона поширена в 21 областях України. Фахівці вважають, що на сьогодні поширення цієї рослини набуло характеру екологічної катастрофи під назвою «амброзієва чума».

Полин (Artemisia)

Загалом у світі існує близько 400 різновидів цієї рослини,  з них на території України зустрічається до 170 видів. Цвітіння полину відбувається у період  липень – вересень. Місця поширення – біля річок, на засмічених місцях, городах, полях, у садах, пасовищах. Пилок полину викликає сильну алергію.

Борщівник (Heracleum)

На території України поширені два отруйні види цієї рослини: борщівник Сосновського і борщівник Мантегацці, обидва походять з Кавказу. Росте переважно на берегах річок та в заплавних лісах, а також на луках, вздовж доріг і залізниць. Борщівник виростає до трьох метрів заввишки, має велике листя, що нагадує розсічений лопух, а його квіти мають форму парасольки. Рослина виділяє коричневий сік, який і є отруйним для людини. Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, то потрібно ретельно промити ці ділянки і постаратися не потрапляти під прямі сонячні промені упродовж 2-3 днів. Якщо ж опік утворився – варто одразу звернутися до лікаря.

Дурман звичайний (Datura stramonium L)

Росте по всій території України, переважно у сирих місцях, біля доріг, житлових будинків. Рослина має великі білі квіти у вигляді труб і велике листя. Цвіте рослина майже все літо. Дурман звичайний отруйний весь, але особливо отруйне насіння дурману. Отруєння можна виявити за такими ознаками: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль.

Болиголов плямистий (Conium maculatum)

Поширений на всій території України. Цвіте в травні-вересні. Рослина дуже отруйна, але найбільш токсичним є недозріле насіння нервово-паралітичної дії. При отруєнні болиголовом плямистим у людини з'являється сильний головний біль і запаморочення, підвищується тиск, можливі прискорене серцебиття, нудота.

Настінниця розлога (Parietaria judaica L.) 

Зацвітає настінниця у травні і продовжує викидати пилок аж до жовтня. До її пилку чутливі до 5% хворих на поліноз українців. Його алергенність оцінюють у 4 бали за 5-бальною шкалою. Свою назву ця рослина отримала тому, що росте біля стін різних будівель. Окрім ділянок біля стін, настінниця росте на кам’янистих сухих місцях, в ущелинах та на схилах скель, а також в чагарниках і в лісах.

Тимофіївка (Phléum)

Тимофіївка колоситься з середини до кінця червня. До її алергенів, за даними молекулярної діагностики, сенсибілізовані близько 40 % хворих на поліноз українців. Основною причиною алергії є пилок тимофіївки.

Беладонна (Atropa belladonna)

Росте на узліссях, біля річок, а також полюбляє рости в букових та дубових лісах. Рослина має високі стебла і багато відгалужень, але привабливими для людей можуть стати плоди, що схожі на маленькі ягоди вишні і навіть солодкі на смак. Рослина цвіте у червні-липні, плоди достигають у липні-серпні. Плоди викликають отруєння. Перші ознаки отруєння беладонною з'являються упродовж 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки, зокрема параліч легенів або судинну недостатність.

Блекота чорна (Hyoscyamus niger)

Росте біля доріг або житлових будинків, на полях. Рослина відрізняється дуже неприємним запахом, виростає до півтора метра заввишки, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Блекота дуже отруйна, особливо під час цвітіння. Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Ознаки отруєння з'являються вже за 10-20 хвилин: пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках людина може знепритомніти або навіть впасти в кому.

Віх отруйний, або цикута (Cicuta virosa L.)

Росте на заплавних луках, біля річок та озер. Має розгалужене стебло, двопере і трьохпере листя, а влітку на ньому з'являються білі маленькі квіти, що утворюють парасольку. Рослина отруйна повністю, але особливо отруйне кореневище. Якщо віх потрапив у шлунок, упродовж 20 хвилин виявляються перші ознаки отруєння – пронос і блювота. Також серед симптомів – підвищене слиновиділення, біль у животі й напади, які можуть призвести до смерті.

Аконіт, або борець (Aconitum)

Росте на берегах річок, гірських луках і навіть біля доріг, головне – на вологому ґрунті. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору та росте кущами. Аконіт при контакті зі шкірою викликає свербіж, а якщо він потрапить до ротової порожнини, то викликає біль та опіки. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – дихання спочатку частішає, а потім уповільнюється, може бути запаморочення, параліч м'язів, зниження температури і озноб, мимовільне сечовипускання. Через отруєння людина може навіть померти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень