Підготовка до мобілізації: що зібрати з собою на фронт (СПИСОК)

Реальні поради військового, який не перший місяць боронить України

Ми уже розповідали про відомого українського підприємця, бізнес-експерта та дописувач до провідних інтернет-часописів Дмитра Томчука.  З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну він полишив фінансові справи й наразі захищає Україну на Херсонщині.

Днями він зробив резонансний допис про те, що більшість марно сподіваються що мобілізація їх дивом оминула. Він запевняє, що цілком ймовірно що рано чи пізно – це все одно неминуче. Тож аби не ходити на передовій в капцях і нарікати, що тобі нічого не видали, Дмитро радить підготуватися заздалегідь.

Уже в наступному дописі, зважаючи на тисячні запити у коментарях, Дмитро навів перелік необхідних речей. Ми не беремося називати цей список вичерпним, але це те, чим користують хлопці на фронті, і що може врятувати життя.

Наведемо цей перелік

Аптечка по MARCH:

  • Турнікет - 2 штуки, хоча я рекомендую, щоб у вас було 4 турнікети, бо у вас 4 кінцівки, й це не жарт;
  • Військовий бандаж (типу ізраїльського) - 1 шт.
  • Гемостатичний бинт (Celox, Hemostatic, QuikClot) - 1 шт.
  • Тактичні ножиці (стропоріз) - 1 шт.
  • Рукавички - 2 шт,
  • Назофаренгіальний повітровід 28 розмір (бажано з лубрикантом) - 1 шт.,
  • Оклюзійна пов'язка (Halo, Hyfin, Beacon, Asherman) - 2 штуки (одна vent),
  • Декомпресійна голка - 1 шт.,
  • Термопокривало,
  • Перманентний маркер,

Бажано додати:

  • Картка пацієнта (пластикова),
  • Pillpack (1 таблетка парацетамол 1000, 1 таблетка мелоксикам , 1 таблетка моксифлоксацин 400).
  • Протиопіковий бинт,
  • Моток пластира.

Дуже раджу аптечку не просто купити, але й навчитися користуватися усім, що там є, та чітко знати, який медикамент для чого використовується. Чи, принаймні, хоча б скласти та витягнути з неї все стільки разів, скільки треба, щоб навіть навпомацки знати, що там де. Це може врятувати життя.

Форма

Літню форму раджу британську MTP, вона нормальна. Під броник гарно підходить ubacs- комплект зі штанів та сорчки. Вони негорючі, з мембрани, відводять піт, колір мультикам ( йой! Це у нас. Колір - пофіг, аби в тон вашої локації). Нам везли зі Швеції, 140 євро штани, 230 євро сорочка. А MTP ми цілими комплектами знаходили б/в, з ними нема проблем.

Осіння форма я вважаю найкраща softshell single ECWCS. 130 долл. куртка, 100 долл штани.

Ще не завадить комплект форми типу гортексу, не промокає. Цілком реально знайти комплект б/в у гарному стані.

Зимова форма - найкраще Carinthia, гарно себе зарекомендувала, колір - alpine multicam, для нашої зими підходить.

Взуття

Тільки берці, ніяких напівберців чи кросівок - воно не допомагає. Зовсім непогані наші «Талани», але в них йде сітка, якщо літо, це означає, що пилюка набиватиметься усередину завжди. Нормально Haix, вони коштують десь 230 євро. Але якщо вдасться натрапити на Lowa - беріть краще їх, вони коштують десь 200 євро. Але усім підходить різне. Тому раджу - усе, що вам трапиться з взуття, міряйте, перевіряйте та обирайте.

Єдине, що скажу від себе - взуття краще мати хоча б два комплекти. Навіть якщо держава видасть вам один комплект, завжди доцільно мати ще й другий свій, він ніколи не буде зайвий.

У нашому підрозділі з нашими спеціальними завданнями та специфікою ми маємо по три пари літніх берців, й вони використовуються та не лежать без справи, та по дві пари осінніх та зовсім теплих зимніх, розрахованих на мороз. Й все воно використовується.

Бронежилет

Чув, що бронежилети десь комусь навіть видають. Добре, якщо так. Тоді тільки питання у більш легких плитах. Я за півроку змінив багато бронежилетів у пошуках такого, який нарешті підійде. Був і наш ТЕМП 3000, з плитами по 8 кг. Нічого про нього поганого сказати не можу, він все тримає, важить не найбільшу вагу з того, що є, я але довго шукав легкий та зручний жилет. Якщо вам вдасться знайти більш легкий жилет, то це буде гарно. Потрібний 4+ клас захисту.

В нас була дивна історія - нам страшними зусиллями привезли з Швеції стопку броників, а вони виявилися недостатньо міцними. Щось роздали тим, хто просив, а решта так і лежить.

Тож звертайте увагу, чи то реальний 4+ клас захисту. Зараз бігаю в броніку з плитами по 2,6 кг з системою швидкого скиду. Супер!

РПС - ремінна поясна система

Це зручна річ, яка робить життя легшим та вирішує багато проблем. На неї можна навісити багато чого, та не вішати це на бронежилета. Головне, щоб праворуч на РПС завжди висіла аптечка. Усе інше - можливі варіанти.

Шолом

3+ клас захисту. Краще відразу брати на нього маскувальний чохол камуфляжний. Який брати - з вухами чи без вух - то ваша справа, але у тому, що без вух є сенс, тільки якщо ви в тактичних навушниках. Якщо нема навушників, які, доречі, непросто знайти, то шолом без вух ні про що. А навушники - так, річ гідна. Підключаються до рації, дозволяють спілкуватися між собою, підсилюють фоновий звук, якщо вибух - реагують на нього та амортизують його. Єдиний мінус - їх майже ніде нема.

Рюкзак

Краще брати літрів на сто, тоді в нього точно увійде усе ваше військове мано та не буде проблем переїзжати з місця на місце. Але в мене, крім 100 л, ще два рюкзаки - на 70 літрів та на 20. Коли йдемо десь близько, беру на 20. От з рюкзаками проблем нема - їх у продажу багато різних, є дорогі,є дешеві, але найзручніші все ж дорогі, десь 500 доларів. Але у житті на фронті вони цих грошей варті та не підкинуть сюрпризів - дороге спорядження цілком прогнозоване.

Рукавички

Без них буде складно. Обов'язково з закритими пальцями та захистом верхньої частини кісті руки. Вони мають бути негорючі, дихаючі, та там, де братися за щось - з міцного матеріалу. В мене Mechanix M-pact, я задоволений.

Гідрататор - дуже зручна штука

Гнучкий резервуар для води на спину. Десь на три літри. Бо, досвід показав, що з фляжкою не побігаєш.

Про ножі я писав багато, дешеві ножі не має сенсу брати, бо вони не допоможуть, коли треба. В мене два ножі - маленький для будь-чого дрібного та великий важкий для чогось великого - зрубати гілки, які заважають та таке інше. Виявляється, для великого ножа постійно є робота у польовому житті.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень