Переказ коштів з картки на картку. Що змінилося для українців?

Нові правила вже набули чинності

Новий порядок зарахування коштів з картки на картку – що зміниться, а що ні?

 

З 28 квітня 2020 року в Україні набули чинності нові правила карткових переказів. Прийняті нововведення здебільшого поширюються на зарахування готівкових коштів та переказів великих сум з картки на картку і встановлюють для них обов'язкову ідентифікацію відправника.

Водночас, за оцінками Нацбанку, вимоги не вплинуть на більшість переказів з картки на картку між клієнтами однієї і тієї ж фінансової установи.
 

Чому перекази коштів з картки на картку стають дедалі популярнішими?

 

За останні 5 років грошові перекази між картками набули великої привабливості в країні. З кожним днем ​​число людей, які віддають перевагу переказам коштів онлайн, зростає. У зв'язку з цим збільшилася кількість роботодавців та приватних підприємців, які відправляють гроші своїм робітникам на картки, ухиляючись, таким чином, від сплати податків.

Із прийняттям Закону від 28.04.2020 р. фінмоніторинг середнього і малого бізнесів повинен посилитися. Тепер просто перекинути зарплату найманим працівникам на картку стане проблематичним.

З іншого боку, нововведення торкнуться і діяльності громадян, які не реєструються як ФОПи і отримують доходи, походження яких неможливо встановити.

Тепер у всіх переказах до 30 000 грн необхідно вказувати дані як одержувача, так і відправника.

Прийнявши відповідний Закон, влада має намір встановити контроль над поповненням карток громадян на значні суми. А для цього банки зобов'язали впровадити більш сувору ідентифікацію особи своїх клієнтів. Водночас працівників на «білій» зарплаті, пільгових категорій населення (пенсіонерів, студентів, військовослужбовців тощо) – перевіряти не будуть.
 

Нові правила зарахування грошей на картку
 

Закон зобов’язує проводити наступні дії:

  •  ідентифікацію та верифікацію особи платника;
  •  надання повних даних про відправника та одержувача переказу.

 

Так, згідно зі ст. 14 Закону ідентифікація клієнта потрібна при відправленні від 5 тисяч грн через мережі терміналів і в касах банків на рахунок іншого банку. В інших випадках нічого не змінюється, переказ коштів між картками громадян здійснюватимуться як раніше, якщо власник картки конкретного банку вже ідентифікований (надав ксерокопії документів).

Також варто уточнити, що при зарахуваннях до 30 000 грн через електронні гаманці, віртуальні рахунки потрібно вказати номер рахунку або електронного гаманця, або унікальний номер електронного платіжного засобу платника.
 

Які операції дозволяються без ідентифікації людини?

 

Заявлені правила не поширюються на:

  • оплату «комуналки», податків, штрафи та проведення інших обов'язкових платежів;
  • погашення кредитів до 30 000 грн;
  • покупку товарів і послуг за допомогою платіжної картки на будь-яку суму за умови, що її номер супроводжує переказ;
  • поповнення особистої картки (якщо відправник і одержувач збігаються) через термінали на суму до 30 000 грн;
  • зняття готівки з власного рахунку.

 

Наприклад, ви можете відправити грошовий переказ до 30 000 грн на нашому сервісі ipay.ua – швидко і без переплат.

Якщо ваш банківський рахунок вже прив'язаний до акаунту, надавати додаткові фото чи ксерокопії не потрібно.
 

Що змінилося після запровадження Закону?


У НБУ відзначають, що нововведення жодним чином не торкнуться сумлінних клієнтів, які проводять незначні платежі й не порушують закон. Навпаки, такі клієнти отримають додаткові переваги, такі як дистанційна ідентифікація. Тобто, тепер люди можуть відкривати банківські рахунки віддалено без візитів до відділень, а засвідчувати свою особистість – через систему BankID або через відеозв'язок.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень