Перерахунок пенсій і підвищення тарифів: які зміни чекають на українців з 1 червня

Головні нововведення, які запроваджують у червні

В Україні зросла вартість електрики, «Укрзалізниця» запускає літні рейси, а в частині регіонів змінилася процедура складання водійських іспитів. Зібрали головні нововведення, які запроваджують у червні.

Підвищення цін на електрику

Уряд затвердив новий тариф на електроенергію для населення, підвищивши його до 2,64 гривні з 1 червня. Міністр енергетики Герман Галущенко пояснив, що це «питання виживання енергосистеми та підготовка до наступної зими».

Каже, що масштабна кампанія з ремонту та відновлення пошкоджених унаслідок російських обстрілів електромереж, яка ведеться в цей час, потребує фінансування.

Складання водійських іспитів по-новому

Міністерство внутрішніх справ з 1 червня запускає пілотний проєкт щодо забезпечення прозорих водійських іспитів.

Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частин іспиту. Проєкт стартуватиме у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. В інших регіонах можливий запуск після врахування всіх нюансів. Ось що зміниться:

  • буде оновлена система попереднього запису: наявність талонів можна буде перевірити онлайн, а отримати офлайн або через електронний запис;
  • кожен кандидат у водії отримуватиме більше інструментів для оскарження результатів іспитів у сервісних центрах МВС;
  • у класах для теоретичних іспитів буде фіксація на 4 відеокамери та мікрофон, «сліпих зон» більше не буде;
  • в автівках «категорії В» для складання практичної частини буде відеофіксація в салоні таким чином, щоб знімати руки й ноги як кандидата, так і екзаменатора. Також буде запис розмов у салоні. 

Перерахунок виплат пенсіонерам, які працюють

В Україні 1 квітня — дата перерахунку пенсій для пенсіонерів, які працюють. Проте отримати підвищені виплати вони зможуть орієнтовно у червні, пояснює Пенсійний фонд.

А все через те, що спершу до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають надійти відомості про сплату єдиного внеску за перший квартал 2023 року. І лише після цього пенсіонери, які матимуть право на перерахунок, отримають збільшені розміри пенсій та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Нова послуга «Укрпошти»

«Укрпошта» з початку червня запускає послугу для посилок в США. Це стало можливим через те, що американці приєдналися до 67 країн, у які «Укрпошта» здійснює такі відправлення з 1 квітня.

Ця послуга спрямована на постійних клієнтів «Укрпошти», які експортують свої товари, продаючи їх в інтернеті. «Дрібний пакет PRIME» на 8% дешевший у порівнянні з послугою «Дрібний пакет рекомендований». Проте він не передбачає компенсації в разі втрати відправлення в країні призначення.

Літні рейси «Укрзалізниці»

«Укрзалізниця» з 10 червня запускає літній графік руху поїздів. Він передбачає два нові рейси: поїзд №40/39 прямуватиме із Запоріжжя в Солотвино, а поїзд №148/147 — з Києва в Одесу.

Ще два рейси змінять свій маршрут, а чотири — їхатимуть подовженим маршрутом. Крім того, «Укрзалізниця» зменшить час на шляху прямування для понад 35 поїздів.

Тест для абітурієнтів

З 5 до 23 червня в Україні відбуватиметься основна сесія Національного мультипредметного тесту для абітурієнтів (НМТ), а додаткова — з 11 до 24 липня. З 5 до 12 червня триватиме додатковий період реєстрації учасників тесту. Тоді зможуть податися люди, які під час основного періоду не змогли це зробити з поважних причин або ж отримали відмову в реєстрації.

Цього року НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Обов'язковими будуть два предмети — українська мова та математика. Третій предмет буде на вибір: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень