Пенсії в Україні можуть зменшитися вдвічі: чому індексація не допоможе розв'язати проблему

+11% щороку – це ніщо у порівнянні з тим, як швидко ростуть ціни та збільшується кількість пенсіонерів на одного працюючого

З 1 березня в Україні почалася індексація пенсій.

Виплати мають підвищити для 8 млн осіб. Йдеться про збільшення розміру пенсій на 11%, що для середньостатистичного пенсіонера це становитиме 308 грн.

Та навіть після цього більшість українців, які уже перебувають на заслуженому відпочинку, залишаться за межею бідності. Адже левова частка громадян отримує виплати, розмір яких нижчий від фактичного прожиткового мінімуму, повідомляє РАДІО ТРЕК із посиланням на OBOZREVATEL.

Чому індексація не допоможе

З 1 березня українці з повним стажем отримуватимуть пенсію не нижчу за 2 200 грн. А ті, хто досяг 65-річчя, вже зараз повинні отримувати від 2 400 грн.

Така пенсія, навіть за скромними підрахунками Мінсоцполітики, – це гарантована бідність.

 

Фактичний прожитковий мінімум на пенсіонера становить 3,5 тис. грн. І це – з урахуванням неповного «кошика», до якого не входять витрати на інтернет, мобільний зв'язок, відпочинок абощо.

Тож, усі українці старші за 60 років, які отримують менше від зазначеної суми, насправді перебувають за межею бідності.

На сьогодні законом прожитковий мінімум для пенсіонера встановлений на рівні 1 769 грн, а його фактичний розмір – 3 511 грн. Така різниця, як зазначила експерта у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко, пояснюється просто: банально не вистачає грошей.

При цьому середній розмір пенсій в Україні становить 3 507 грн.

Але і це на 14 грн менше від «межі бідності». Як зауважують фахівці: справедливий розмір пенсії не може бути нижчим за фактичний прожитковий мінімум.

Ось що говорить із цього приводу завідувачка сектору досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН Людмила Черенько:

Тут складно міряти всіх пенсіонерів під одну лінійку.

 

У 2017 році була хороша ідея диференціювати пенсії. Щоб ті, хто працював у неофіційному секторі чи мало працював і не набрав стажу на трудову пенсію, отримували забезпечення на рівні офіційного прожиткового мінімуму. А ось люди, які відпрацювали офіційно багато років, отримували не мінімальну виплату, а пенсію на рівні фактичного прожиткового мінімуму.

 

Але, на жаль, ця диференціація не втілилася. Зараз багато людей, які пропрацювали довгі роки, все одно отримують мінімальну пенсію. У цьому головна несправедливість.

Пенсії будуть знижуватися щороку

Очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна
Очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна

Зараз українці на пенсії отримують близько 28,7% від розміру останньої зарплати, кажуть у Мінсоцполітики. Але поступово ця цифра знизиться до 18%.

Наприклад, із зарплатою в 10 тис. грн зараз можна отримувати близько 2 870 грн, а у 2055-му за таких же умов це буде вже 1 800 грн.

Таким показникам є пояснення: внески сплачують 13,2 млн найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 млн пенсіонерів, – зазначила міністерка соцполітики Марина Лазебна.

І це ще порівняно позитивний прогноз.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що через 15 років українці (якщо нічого не змінювати) взагалі не отримуватимуть пенсій. Причина все та ж – демографічна ситуація.

Буде мало працездатних і багато пенсіонерів.

 

Співвідношення буде 1 до 2.

 

Доведеться вдвічі збільшити податки, щоб можна було утримувати пенсіонерів. Компанії вже не хочуть збільшувати податки. Збільшення у два рази – неможливе.

 

Ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам. Це проста математика, – заявив очільник уряду.

Чому пенсії будуть скорочуватися?

По-перше, з 2017-го скоротили «вартість» кожного року стажу. У підсумку всі пенсіонери за новими правилами отримують виплату на 26% нижчу.

По-друге, у 2000-х посилили вимоги до стажу: у нього перестали зараховувати період навчання, час, коли співробітник «значився», але не отримував зарплату.

По-третє, у 2016-му удвічі скоротили єдиний соцвнесок (ЄСВ) із зарплати – саме він поповнює бюджет Пенсійного фонду.

По-четверте, демографічна ситуація в країні погіршується: працівників стає все менше, а кількість пенсіонерів (у відсотковому співвідношенні) – зростає.

По-п’яте, в Україні низькі зарплати і водночас – великий рівень тіньової економіки.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень