ПЦУ розвіяла міф, який нам нав'язала російська церква: багато хто в це вірив

Звідки взявся міф

Чи можна жінкам і дівчатам заходити до церкви у штанах? Це питання, як не дивно, досі викликає хвилю дискусій серед вірян: одні вважають, що такий одяг є неприйнятним (переважно це колишні або нинішні парафіяни УПЦ), а інші не бачать в цьому ніякого «гріха».

РБК-Україна із посиланням на публікацію в Facebook Православної церкви України розповідає, чи можуть жінки ходити до храму в брюках.

Чи можна ходити в церкву не у спідниці, а в штанах

Заборони на відвідування храму в штанах замість спідниці в ПЦУ немає!

Щобільше, такого табу немає в жодній іншій православній церкві світу. Окрім, очевидно, так званої РПЦ, якій колись підпорядковувалася УПЦ (МП)

— Для наших священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а головне - з якими бажаннями та духовними потребами, - пояснюють в ПЦУ.

Таким чином, дівчатам і жінкам, йдучи до храму (зокрема й на свято, наприклад, Великодня), не обов'язково одягати сукню або спідницю, довжина яких нижча за коліно.

Звідки взявся міф щодо заборони жінкам у брюках ходити в церкву

За словами українських священиків, це все «від фарисейської закваски й неправильного тлумачення (чи незнання) Писання».

Так, найчастіше в контексті такої «заборони» посилаються на рядки зі Старого Завіту:

На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це.

 

Але чи саме про жіночі брюки йшлося у тих рядках? Звісно, ні.

Річ у тім, що в часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися зовсім не так, як сьогодні. Тоді й жінки, і чоловіки мали схожий одяг: нижню сорочку, яку підперізували поясом, а зверху - туніку, плащ або накидку.

Однак одяг жінок був довшим і ширшим від чоловічого, і, ймовірно, виготовлявся з більш тонких тканин; верхній одяг мав рукави до зап'ясть. Жінки також носили пояси та плащі.

Звісно, сучасні жіночі брюки вважати чоловічим вбранням - було б дивно.

Бо варто нагадати, що, наприклад, шаровари, які в українській культурі асоціюються з козацтвом, у багатьох південних і східних народів є елементом жіночого одягу.

У ПЦУ наголошують: для Бога важливе не зовнішнє, а внутрішнє, не тимчасова «обгортка» людини, а її духовні прикраси.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень