Патова ситуація з туберкульозом на Рівненщині – хворих ніхто не діагностує, а фахівців – скорочують (ФОТО)

Кількість хворих за рік суттєво зросла

У єдиному на Рівненщині фтизіопульмонологічному центрі, де надають допомогу хворим на туберкульоз, проводять оптимізацію. Там об’єднали хірургічне і терапевтичне відділення, а десятки працівників перевели на 0,5 і 0,25 ставки.

Також передбачене скорочення персоналу. Про це ми писали тут: 

Часу подумати – до вечора: Працівникам підприємства у Рівному зменшують зарплату у 2-4 рази (ФОТО)

Рішення вимушене. Натомість у медзакладі відкриють нове відділення – паліативний стаціонар на 20 ліжок. Контракт з НСЗУ планують укласти з 2023 року, таким чином збільшивши фінансування. Також там буде приймальне-діагностичне відділення. Тож пацієнти отримуватимуть необхідну медичну допомогу. Про це доповів директор комунального підприємства «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний центр» Федір Аврука на засіданні обласної комісії з питань охорони здоров’я.

Федір Аврука

Однак загалом на Рівненщині наразі є критична ситуація з діагностикою туберкульозу. Цього не робить ніхто, каже голова комісії з питань охорони здоров’я Рівненської облради Юрій Білик:

-  Ця реформа вирішила, що районних фтизіатрів не треба, цим мають займатися сімейні лікарі. Для виявлення туберкульозу є спеціальний розроблений пакет в НСЗУ, але він має дуже низький тариф оплати.

 

Тож районні лікарні і сімейні лікарі по ньому не контрактуються. Тобто, зараз діагностика хвороби на нулю і оцей туберкульоз ходить по області.

Юрій Білик

Негативну статистку підтверджують і у фтизіопульмонологічному центрі. До прикладу, у порівнянні з минулим роком у Рівненській тергромаді кількість нових хворих зросла на третину, а рецидив відмічають у кожного другого хворого. Зросла захворюваність і серед дітей.

Фахівці зауважують, один хворий з відкритою формою туберкульозу може інфікувати до 20-30 осіб. 

Варто додати, що попри складну фінансову ситуацію закладу директор Федір Аврука запровадив дві нові посади – заступника директора і заступника бухгалтера. Поки з’ясувати, як довго медичні працівники будуть на зменшеній зарплаті і яку кількість персоналу планують скоротити, з’ясувати не вдалося.

Федір Аврука на дзвінки не відповідає.

Переглянути виступ Федора Авруки на засіданні комісії можна на відео:

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень