ПАТ «Рівнегаз» буде додатково розраховувати споживання газу в енергетичних одиницях

Із квітня споживачі газу Рівненської області разом із обсягом використаного палива в кубометрах також будуть отримувати інформацію про його споживання в трьох енергетичних одиницях: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж).

Відповідне рішення - інформувати  споживачів про кількість тепла, яке виділяє природний газ при використанні певного об'єму - було прийнято Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Своєю постановою №84 від 26 січня 2017 року, яка набрала чинності вже з 15 березня, держаний регулятор галузі зобов’язав газорозподільні компанії в місячний термін провести для цього низку підготовчих робіт. Серед них -

розміщення маршрутів транспортування газу до населених пунктів Рівненської області з однаковими фізико-хімічними показниками,

які  компанія вже опублікувала на офіційному сайті. За кожним із таких маршрутів ПАТ «Рівнегаз» буде окремо оприлюднювати середньозважену теплоту згорання.

«Щоб споживачі могли простежити якої якості газ транспортується до кожного з населених пунктів, ПАТ «Рівнегаз» розробив близько 40 маршрутів його доставки.

 

Тепер кожен клієнт компанії зможе переглянути на нашому сайті маршрут, за яким газ потрапляє у його домівку, калорійність отриманого палива та самостійно розрахувати обсяг спожитої енергії газу, - говорить головний метролог ПАТ «Рівнегаз» Олексій Тарасюта.

Окрім того, на офіційному сайті ПАТ «Рівнегаз» вже розміщені шість груп коефіцієнти для приведення газу до стандартних умов, які використовуються під час його перерахунку в одиниці енергії. Для цього споживачам не потрібні жодних додаткових приладів чи коштів. Розрахунок ведеться за простою формулою. Спочатку об`єм газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов та множиться на відповідний коефіцієнт. А застосовуючи середньозважену теплоту згорання, яка визначається в лабораторних умовах, споживач зможе вирахувати обсяг спожитої енергії газу.

Практика оплати обсягів спожитого газу в одиницях енергії

вже давно застосовується в Європі.

Це дозволяє європейським споживачам

оплачувати не за обсяг газу, а за фактично отримане тепло та враховувати якість палива при здійсненні платежів.

Для українських споживачів, наразі дані про використання газу в енергетичних одиницях матимуть лише інформаційний характер, а оплата за газ буде розраховуватися, як звично: на підставі кубічних метрів, за відсутності лічильника - за нормами споживання.  

Довідка:

ПАТ «Рівнегаз» займається розподілом  природного газу. У 2016  році підприємство протранспортувало 506,2  млн.м.куб. блакитного палива. Природним газом на Рівненщині користується  понад  256 тисяч сімей та близько 3 тис. юридичних осіб.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень