Пасічники та екологи борються за 130 га лісу поблизу Рівного

Фото ілюстративне

Зберегти майже 130 гектарів лісу у Рівненському районі закликають владу представники Спілки пасічників Рівного та Рівненського району.

Йдеться про територію між селами Дядковичі та Милостів, де пропонують зробити заказник місцевого значення «Діброва «Медунка».

Рослина "Медунка"

Ця ділянка має рекреаційну та екологічну цінність, заявляють науковці і просять землекористувача, державне підприємство «Клеванський лісгосп», надати усі необхідні документи для створення заказника.

Віталій Володимирець

Втім, лісівники їх не дають, заявив кандидат біологічних наук, доцент НУВГП Віталій Володимирець:

Вони нам відмовили, і як компроміс запропонували 20 гектарів землі у тих місцях, де зростають раритетні види рослин. Але за критеріями там не можна зробити просто ботанічну пам’ятку. Ми наполягаємо на своєму. Наша принципова позиція створити там заказник, нами обґрунтована ця потреба. Там повинен бути лісовий заказник із усім комплексом тих рослин і тварин.   

У Клеванському лісгоспі пояснили,

що із вищезгаданим клопотанням до керівництва підприємства звертався департамент екології облдержадміністрації.

Що відповіли чиновникам, роз’яснив головний лісівник підприємства Петро Кусік:

Ми усі наші аргументи виклали у листі до депаратаменту екології, який звертався до нас за клопотанням спілки пасічників. Ми нічого не гальмуємо, а якраз хочемо створити ботанічний заказник у тому місці, де ростуть червонокнижні рослини. А це десь приблизно 25 гектарів.

 

Усі витрати на утримання, на догляд на охорону того самого лісу будуть покладені на наше підприємство, бо ми є постійний лісокористувач. Якби прямих витрат то немає, але знову ж таки, якщо це буде заказник, то там треба обмежити територію, охороняти її, вказівники встановити, стенди виготовити. Оце будуть витрати.

Зауважимо, що екологічна комісія облдержадміністрації, зі слів екологів та пасічників, підтримує ініціативу створення цього заказника.

Богдан Лимар, головний пасічник Рівного, і один із ініціаторів створення заказника. Фото - РВ

Щоправда, аби це питання врегулювати, треба

 все ж визначитися з його площею. 

І лише тоді за проект рішення зможуть голосувати депутати обласної ради на сесії.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень