«Паразитують на європейській гостинності»: українські біженці в ЄС почали отримували «листи щастя»

У них міститься вимога надати виписку з українського банківського рахунку

Лютий 2022 року

Українці, які отримують соціальну допомогу в країнах ЄС, нещодавно почали отримувати листи з вимогою надати виписку з банківського рахунку українського банку за останні три місяці.

Фокус дізнався, що означають такі листи і кому врешті-решт доведеться повертати отриману в ЄС грошову допомогу.

Кому варто хвилюватися?

Киянка Марія з весни минулого року перебуває у Німеччині, де з родиною отримала прихисток. Каже, пільги для українців передбачають щомісячні виплати та окреме і доволі непогане житло. Нещодавно вона та її чоловік отримали листи від місцевих соціальних органів, де вказувалось на обов’язкове надання виписки з рахунку українського банку за три місяці, в іншому випадку усі пільги будуть скасовані.

Не знаю, навіщо їм мій український рахунок. Можливо, вони переглянуть суму виплати або ж планують скасувати її, — підозрює Марія. 

Експерти пояснюють, що відбувається та чи варто українцям хвилюватися через оновлені вимоги європейських служб.

Верифікація виплат. Чому європейцям цікаві дані банківських рахунків біженців?

Ольга Черевко, керівний партнер ЮК GLS, пояснює: надання пільг та соціальної допомоги українцям європейськими країнами регулюється їхнім внутрішнім законодавством.

За умовами законодавства європейських країн, і Німеччина не є винятком, право на соціальну допомогу мають тільки ті особи, які не мають жодних доходів і активів, або мають доходи у розмірі нижчому за прожитковий мінімум за законодавством тієї чи іншої європейської країни. 

Багато українців живуть в Німеччині, отримують там соціальну допомогу і одночасно продовжують вести бізнес в Україні, або отримують там дохід і, відповідно, витрачають його в Німеччині. Безумовно, все це привертає увагу контролюючих органів та місцевих жителів, — розповіла Ольга Черевко.

Соціальні виплати іноземцям — це добра воля країни, що прихистила біженців, а не її обов'язок, кажуть юристи

Перевірка доходів – звична практика за кордоном

Взагалі, здійснення перевірки біженців, чи не отримують вони паралельно з виплатами інших доходів, — розповсюджена практика у різних країнах Євросоюзу. Зокрема, як повідомила експертка, податкова консультантка Олександра Томашевська, такі перевірки проводяться в Ірландії, Ісландії, Нідерландах та Великій Британії.

Соціальні служби перевіряють не тільки інформацію про інші доходи, а й про те, чи особа не працювала без оформлення під час перебування на системі соціального забезпечення для малозабезпечених, — розповідає Олександра Томашевська.

Отже, верифікація даних біженців – це так званий стандарт, який дозволяє європейським країнам відокремити тих, хто дійсно потребує грошової допомоги, від тих, хто банально паразитує на європейській гостинності.

Як пояснив Олександр Курявий, керівний партнер юридичної компанії «Муренко, Курявий і Партнери», у Німеччині для отримання допомоги по безробіттю, соціальної допомоги та інших видів соціальної підтримки встановлюються певні критерії, які можуть містити показники доходу, майнового стану тощо. Такі критерії закріплені в законах та нормативних актах, що регулюють соціальне забезпечення в країні. Допомогу можуть отримувати виключно:

  • безробітні працездатні;
  • особи, чий рівень доходу недостатній, щоб покривати оплату на житло, проїзд і гідне, за німецькими нормами, життя: потреби в харчуванні, одязі, засобах гігієни, предметах домашнього вжитку, а також потреби участі в соціальному та культурному житті громади.

"Українське селище" у Антверпені

Відповідно, запит на надання виписки по рахунку в українському банку може бути частиною процедури перевірки відповідності критеріям отримання соціальної підтримки в Німеччині, — впевнений Олександр Курявий.

Соціальні виплати українським біженцям не є обов’язком країни, яка їх прихистила, а є її доброю волею, тож не слід ставитись до виплат, як до чогось обов’язкового, — каже Катерина Струкова, адвокат Stron Legal Services.

Покажіть ваш дохід: як виписка з банку вплине на соціальні виплати

Якщо після надання соцслужбам у європейській країні банківської виписки з'ясується, що особа за весь час перебування в країні отримувала виплати, а паралельно – чималий дохід на картку українського банку, то цілком ймовірно, що виплати можуть бути скасовані. Ба більше, експерти попереджають: у біженців можуть запитати додаткові дані по рахунку, а ще – вимагати повернути отримані виплати за період, коли у них були підтверджені випискою з банку доходи.

Зазвичай при з’ясуванні таких обставин особа має повернути отримані суми допомоги, іноді – оплатити штраф. Якщо допомога надавалася у вигляді соціального житла чи інших бенефітів, може вимагатися повернення вартості користування такими пільгами, — каже Олександра Томашевська.

В разі викриття інформації про незадекларовані доходи особа може не тільки позбутися допомоги, але й понести адміністративну чи кримінальну відповідальність

Зазначимо, що, за даними Агентства ООН у справах біженців, на 1 серпня 2023 року у Європі зафіксовано 5,87 млн українських біженців. А всього у світі – 6,23 млн громадян України стали біженцями внаслідок війни. У Німеччині перебувають 1,08 млн українців (станом на 10 липня 2023).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень