«Досі на паузі», - втікачка від війни розповіла, чому не оформила соцвиплати і як влаштувалася в Німеччині

Та чи бачить своє майбутнє у Європі?

Лютий 2022 року

Тетяна з Києва розповіла для Бізнес.Цензор, що не подавалася на соціальні виплати, але отримала фінансування від університету Віадріна (Франкфурт-на-Одері, Німеччина), куди надіслала заявку на постдокторантуру ще до повномасштабної війни.

Планувала, що захищуся навесні, а влітку поїду до них на три місяці. Коли ж почалася велика війна – забула про цю свою заявку, пріоритети були інші.

 

Проте мені відповіли через півтора тижні після 24 (лютого 2022 року, – ред.). Запросили їхати негайно й дозволили взяти з собою маму, адже я б її не покинула в Києві в облозі, – розказує Тетяна.

Університет Віадріна, де навчається киянка Тетяна, і який надав їй прихисток та допомогу

Реєструватися як біженка вона не квапилася, однак через те, що університетське стажування продовжили ще на рік, довелося подавати документи в міграційний центр.

Містечко маленьке – тож навіть записатися на прийом було проблемно, не кажучи про всі тонкощі процедури. На щастя, мені дуже допомогла знайома з України, яка тут давно вчиться й живе, – пояснює Тетяна.

З німецького Франкфурта на Одері до польського Слубіце можна перейти через міст

Однак у неї також були складнощі з пошуком житла. На початку університет надавав помешкання, але далі слід було займатися цим уже самостійно.

Оскільки я не розглядала довгострокове помешкання (адже збиралася додому як не наступного місця, то через місяць), зупинялася в студентських квартирах або гуртожитках.

 

Були випадки, коли адміністрація повідомляла, що вони не квартирують поточного місяця, тож доводилося шукати житло деінде й терміново. Загалом я пережила вже п’ять переїздів, – ділиться Тетяна.

Із запропонованих пільг для українських біженців у Німеччині вона користується тільки безкоштовним до 1 червня для всіх українців проїздом у транспорті та вільним входом до музеїв, який актуальний і дотепер.

Іншими пільгами не користуюся й навіть не знаю, де отримують допомогу в моїх містах, адже мені з моїми університетськими виплатами вистачає і на життя, і на оренду житла – якось совісно, – каже вона.

Також Тетяна зізналася, що не бачить свого майбутнього у Німеччині.

Не можу сказати, що за весь цей час навчилася жити так званим повноцінним життям. Досі перебуваю на паузі. Часом бувають хороші періоди, але це періоди.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень