Депутати не можуть дійти консенсусу у питанні порятунку Басівкутського озера та Усті

Поки тривають суперечки, водойми у буквальному сенсі вмирають

У міськвиконкомі спеціальна група вносила пропозицїї щодо змін у «Програму розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2015-2020 роки»

У Рівному спеціальна робоча група із міських депутатів, чиновників та науковців вкотре розглядала проблемні питання каналізування вулиць Рівного. Зокрема мова йде про внесення змін до «Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2015-2020 роки».

Депутати не дійшли згоди щодо списку вулиць, які варто каналізувати в першу чергу.

Також з’ясувалось, що план порятунку озера на Басовому Куті – питання не просто дороге, а й не вивчене. Якщо мова раніше ішла про те, щоб перекрити стоки в озеро та розчистити водосховище земснарядом (досі депутати не визначились, чи варто купувати земснаряд, чи  краще його орендувати), то нині спеціалісти заявляють, що цей варіант - «не панацея».

Ситуацію роз’яснює науковець, директор інституту водного господарства та природооблаштування НУВГП Микола Хлапук:

Поясню ситуацію. Земснаряд – дорогий, він коштує у межах 3-5 млн гривень. Але, для того, щоб визначити, який земснаряд потрібен, треба вивчити, яке дно в Басівкутському водосховищі. Це головне завдання зараз, адже ми не маємо результатів геологічних, геодезичних, гідрологічних досліджень. На це піде рік часу, а на проектну документацію треба теж час і гроші. Це комплекс складний. Все ускладнює те, що берег забудований. В термінах – важко сказати щось точно. Рік точно треба для того, аби вивчити ситуацію.

У свою чергу заступник начальника управління ЖКГ Володимир Лапюк пояснив, що алгоритм, який запропонував Микола Хлапук, правильний. Мовляв лише після того, як спеціалісти із водника вивчать «природу» озера Басів Кут, можна буде говорити про його чистку.

Тобто про земснаряд.

До слова, депутати досі сперечаються про те, чи варто купувати земснаряд, чи краще на тендері обрати фірму, яка почистить озеро за допомогою свого земснаряда.

Земснаряд виглядає так. Кажуть дешевше його орендувати, аніж купити

Тож можна припустити, що раніше запропонований депутатами план реалізують за кілька років. Зокрема,раніше говорили проте, що

потрібно зробити озеро та річку глибшими, каналізувати прилеглі приватні сектори, аби вони не скидали свої стоки у воду, встановити шлюз з автоматичним регулюванням скидів води.

У НУВГП збирались депутати та науковці, сперечались про Басівкутське водосховище та Устю

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень