Отримати пенсію зі страховим стажем менше 15 років реально. За однієї умови

Доведеться укладати спеціальний договір

Аби вийти на заслужений відпочинок, українцям потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу. Втім, у багатьох громадян не назбирається навіть 15-ти.

У цьому випадку, щоб отримувати пенсію, людина має право укласти договір із податковою службою.

У Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вказано, що пенсійний вік становить 60, 63 або 65 років, а право на отримання пенсії за віком для громадян визначається залежно від наявності страхового стажу.

Цьогоріч вийти на пенсію у 60 років зможе людина, чий страховий стаж становить не менше 28 років, у наступному році це буде вже 29 років, у 2023-му потрібно буде щонайменше 30 років страхового стажу і так далі, аж доки у 2028-му році необхідний розмір стажу не досягне 35 років.

Водночас для виходу на пенсію у 65 років страховий стаж має бути не менше 15 років.

 

Чинним законодавством передбачено, що українці, які досягли пенсійного віку і вже не можуть працювати, однак необхідного стажу не мають, можуть розраховувати на державні виплати лише після досягнення 65-річного віку. Пенсія для такої категорії громадян досить невисока – 1854 грн/міс.

Для них передбачили законну можливість докупити кілька років стажу, яких бракує, проте суму доведеться викласти чималу.

Для цього укладається спеціальний договір із податковою.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а при сплаті за попередні періоди вона множиться на коефіцієнт 2.

 

Таким чином, вартість одного місяця страхового стажу в січні-листопаді 2021 року розраховується як 22% від мінімальної зарплати 6000 грн і становить 1320 гривень, а за одноразової оплати за минулі періоди — 2640 грн, — уточнюють у Пенсійному фонді.

 

КОНТЕКСТ:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень