Особливості призначення пенсії за віком: кому доведеться працювати ще 3 роки?

Особливості цього виду пенсій роз’яснили у ПФУ

Фото ілюстративне, жанрове
Фото ілюстративне, жанрове

Попри повномасштабну війну, українці, які у 2022 році досягли 60-річного віку, мають право на призначення пенсії за віком. Однак лише за однієї ​​умови: якщо вони мають не менше як 29 років страхового стажу.

Таке роз'яснення надали у Пенсійному фонді України.

За відсутності необхідного страхового стажу пенсія за віком може бути призначена пізніше (наприклад, якщо особа продовжить працювати і набуде необхідних 29 років страхового стажу), або ж у 2025 році – по досягненню нею 63-річного віку, але так само – за наявності необхідної кількості страхового стажу. У цьому випадку потрібно буде не менш як 22 роки.

Наявність страхового стажу, що дає право призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

Страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється територіальними органами ПФУ за даними, що внесені до реєстру застрахованих осіб, а за періоди до 1 січня 2004 року — на підставі трудової книжки та інших документів.

Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була надана для оцифрування трудова книжка). Якщо ж за даними реєстру застрахованих осіб стажу недостатньо, то для призначення пенсії необхідно подати заяву та додаткові документи.

Які  документи треба подати до ПФУ (основні):

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо);
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  • документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану в органах ПФУ запровадили екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Це значить, що заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Пенсійного фонду (у будь-якому регіоні, незалежно від місця прописки).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень