У Рівному показали виставу про смертельно хворих дітей

Проект «Оскар і Рожева Пані» привіз Івано-Франківський театр разом із актрисою Ірмою Вітовською

Напередодні, 23 лютого, у Рівному показали виставу Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру «Оскар і Рожева Пані».

Постановка відомого твору Еріка-Емманюеля Шмітта розповідає про юних пацієнтів лікарні, які мають тяжкі недуги. Головний герой – невиліковно хворий на рак 10-річний хлопчик Оскар. В останні дні життя він спілкується з неуспішною акторкою Ружею. Дружба, яка виникає між дитиною та жінкою, врешті-решт допомагає не лише хворому хлопчику, а й змінює світогляд головної героїні.

«Оскар і Рожева Пані» – це проект, створений, аби приверну увагу громадськості до проблеми паліативної допомоги невиліковно хворим дітям в Україні. Саме в українській версії у виставі вперше хворих дітей грають їхні ровесники-актори.

Ініціатор проекту, виконавиця головної ролі Рожевої Пані, Ірма Вітовська наголошує, що невиліковно хворі в Україні діти не мають статусу паліативного пацієнта і тому не отримують необхідного лікування:

– Діти у нас не мають статусу паліативного пацієнта. І тому, власне, в чому саме страшна історія? Якщо не визнані ці діти, то, відповідно, не можна купляти і реєструвати форми знеболення для таких дітей. Яким чином діти полегшують цей біль – ін'єкціювання. Що таке укол для дитини, я не буду розказувати. Це чергова стресова історія. Тобто є біль фізичний від самої хвороби, плюс укол для маленької дитини, коли весь світ має аналоги – це сиропи та пластирі. 

 

Ми не говоримо, що можемо продовжити життя. Якщо ми не в силах це зробити, то ми все одно можемо зробити його якісним, скільки б воно не тривало.

Зауважимо, що в Україні 75 тисяч дітей потребують отримання статусу паліативного хворого. Щороку в нашій країні вмирає 17-18 тисяч невиліковно хворих дітей, не маючи ні відповідного статусу, ні лікування та доступу до знеболення.

Між тим, також додамо, що виставу «Оскар і Рожева пані» вже кілька років поспіль успішно ставить Рівненський молодіжний театр при Палаці культури «Тексильник». Тож рівняни ще не раз можуть переглянути цю трагічну та водночас зворушливу історію.

ДОВІДКА

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень