ОСББ вирішило залити книгарню «РАНОК» каналізаційними стоками в м. Рівне? (ФОТО/ВІДЕО)

Конвульсії культури в умовах дикого капіталізму (АК)

[media=208372]

ОСББ – досить дивне явище – невідоме всьому іншому т.з. «цивілозавному світу».

У нас ОСББ виникли як своєрідна перехідна форма від багатоквартирних будинків, де в кожній квартирі мешкають повноцінні власники житла, до домоволодінь, де в квартирах мешкатимуть – безправні квартиронаймачі, а самими будинками (як «доходними домами») володітимуть окремі багаті – домовласники.

Так це є на Заході, де 80% населення банально – позбавлені власного житла і весь свій вік мають жити (та умирати) – в орендованих квартирах.
 

Неправда, що люди там не хочуть мати власних домівок. Навіть звичайна власна квартира типу «хрущовка» викликала б у більшості мешканців Берліна сльози щастя та неймовірну хвилю радості. Не кажучи вже про квартиру типу «сталінка».

Саме в таких «сталінках» і мешкають люди в Рівному по вул. Соборній, 57.

При цьому, вони там мають ОСББ. А ще в цьому будинку є кілька приміщень, одне з яких – підвальне – орендує книгарня «РАНОК».

Це і є той самий будинок. Книгарня "Ранок" у ньому знаходиться з тильної сторони і своїми дверима виходить на будівлю Суду

Книгарня ця відома тим, що якимось дивом виживає в умовах нещадного капіталізму та ще більш нещадної пандемії.

(Якщо ви не в курсі, то по Україні масово закриваються книжкові магазини та зникають книжкові мережі.


Наприклад, не виключено, що вже геть незабаром зникне з наших міст і книгарня «Є»)

Книгарня "Ранок"

Книгарня ж «РАНОК» виживає, зокрема, й через те, що є опорною для величезної кількості шкіл та бібліотек Рівненщини і м. Рівне.

Більшість рівнян добре знають цю книгарню, бо, крім всього іншого, там є і широкий вибір книг та підручників і хороші ціни.
 

Так от, незабаром ця книгарня в Рівному – цей осередок культури – може зникнути.
 

Буквально зараз, коли ви читаєте цей текст, її заливають – фекаліями. Ну, чи роблять таку спробу.

Свєрідну «каналізаційну атаку» на працівників книгарні «Ранок» здійснює на їх думку ОСББ під орудою Олени Озкан.

Членів ОСББ зрозуміти, в принципі, можна: чому вони мають миритися з тим, що в підземному приміщенні їхнього будинку вже скоро 16 років перебуває якась там книгарня «РАНОК»?

Кому потрібна там та книгарня?...


Однозначно не членам ОСББ.

Натисніть плей для перегляду

Формально мешканці вказаного будинку мають певну рацію, коли вимагають передати їм приміщення книгарні, аби вони змогли організувати там собі погріб для овочів чи кілька окремих підвалів. Реально ж, можливо, хочуть здати те приміщення в оренду комусь іншому – більш грошовитому, ніж книгарня.

У будь-якому випадку, тут важливим є те, що підземне приміщення, яке нині орендує «РАНОК», це ніякий не підвал. Це … бомбосховище. Такі стратегічно важливі приміщення не можна розбирати під зберігання картоплі чи облаштування там кальянних кімнат і нічних клубів.

Не знаємо як це відбувається зараз, але по-правильному, бомбосховища мали б знаходитися на балансі МНС, а міські ради могли б хіба здавати їх за дорученням у відповідну – пільгову оренду з чітким обумовленням того, що в будь-який момент (за виникнення потреби) такі бомбосховища – оперативно орендарями звільняться і повертаються в оперативне управління МНС.


У подібному бомбосховищі діє, наприклад, у Рівному й фотогалерея «ЧАС» – також у «сталінському» будинку, але вже  по Соборній, 15, переживаючи подібні утиски з боку тамтешнього ОСББ, яке там теж постійно намагається – всіма правдами і неправдами – припинити роботу фотогалереї.

Натисніть плей для перегляду

Книграня «РАНОК» відрізняється, можливо, тим, що свого часу отримала бомбосховище у геть занедбаному стані і за роки перебування в цьому приміщенні неодноразово робила, кажуть чималі внески на ремонт як комунікацій так і самого будинку за адресою Соборна, 57.

Нібито «РАНОК навіть усі ці роки сплачував певну щомісячну дольову участь на утримання будівлі та ОСББ, аж поки – з березня цього року – відповідні рахунки перестали надходити, позаяк ОСББ перейшло до судової війни, маючи за мету перевести бомбосховище у свою власність.


Позаяк у законний спосіб зробити щось подібне досить важко, видно, й було рішено використати каналізацію як засіб тиску на книгарню. Принаймні, після недавнього ремонту проведеного ОСББ, каналізація ця чомусь почала тікти й затоплювати саме книгарню «РАНОК».

[media=208381]Підозри «злого умислу» виникають, бо книгарня готова власним коштом оплатити всі роботи, аби зупинити протікання, однак ОСББ не дозволяє «водоканалу» дістатися до каналізаційних мереж.

Протікання ж – уже не один день – відбувається в «електорощитовій», що ставить під загрозу вже й життя людей, але ніхто нічого в цій ситуації зробити не може, бо на ОСББ «управи нема».

Колись, до речі, міську раду (та виконком) називали «міською управою».


Ми маємо тепер двох нових керівників на чолі міста, і от виглядає, що перед ними нарисувалося перше проблемне питання: ОСББ заливає фекаліями книгарню «РАНОК».
 

Кажуть, що сморід там стоїть невиносимий. Це самий центр м. Рівне.

[media=208369]Чи може нова міська влада запропонувати якесь рішення, не ховаючи голову в пісок, і не вдаючи, що вона нічого не бачить?

Насправді, варіантів рішення є три:

  1. Міська влада з допомогою поліції та «Рівнеобленерго» (бо є загроза замикання) організовує доступ працівників «Рівнеоблводоканалу» до протікаючої каналізації: ті ліквідовують багатоденну аварію і відновлюють нормальну роботу каналізаційної мережі.
  2. Міська влада таки вдає, що нічого не бачить, ховає голову в пісок, книгарню «Ранок» затоплюють каналізаційні стоки; в електрощитовій відбувається замикання, можливо когось б’є розрядом електроструму.
  3. Міська влада знаходить для книгарні «Ранок» якесь інше підходяще приміщення площею 60 м. кв. + десь у центрі Рівного, щоби туди мали вільний доступ представники шкіл, бібліотек та всі, кому потрібні книжки.

Який варіант у цій ситуації виберуть п.п. Третяк та Шакирзян?

P.S.

На жаль, ми не змогли переговорити з Оленою Озкан – головою згаданого ОСББ. Телефони не відповідали, або були «не ті». Опосердковано її позицію (та членів ОСББ) можна зрозуміти по відео, яке ми подаємо нижче.

В ньому фігурує певний «підвал». Не виключено, що йдеться все ж не про одне, а два приміщення: одне з них бомбосховище, а інше – підвал.

Так чи інакше, це не знімає загальної проблеми протистояння між ОСББ та «закладами культури», які орендують свої приміщення у міста саме як – міську комунальну власність, а не власність ОСББ.

Натисніть плей для перегляду

*АК – авторська колонка. Всі думки, припущення та висновки – авторські

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень