Чи вистоять панельки у Рівному ще... 50 років (6 ФОТО)

А «хрущовки»?

Фото з мережі

Державних програм реконструкції, модернізації та капітального ремонту багатоквартирних будинків, який чиновники називають «житловий фонд», в Україні немає.

У разі виникнення проблеми мешканці можуть сподіватися хіба що на власні можливості та на ОСББ чи управляючу компанію. А ще більше – на тямущого й досвідченого її керівника, який знає, як роздобути кошти і знайти хорошого підрядника. Бо навіть коли в будинку станеться вибух газу чи обвал, як уже бувало в інших містах - це не відповідальність міської ради, а самих співвласників, про що багато разів говорив міський голова Рівного Володимир Хомко.

Старі і без ремонту

Фото з мережі

У Рівному є близько 1500 багатоквартирних житлових будинків, у тому числі гуртожитків. Сюди не входять приватні будинки та садиби. Якщо раніше більшість із них обслуговували міські житлово-комунальні підприємства, то тепер вони ліквідовані. Деякі перереєструвалися у самостійні управлінські компанії, які беруть на обслуговування будинки, чимало будинків утворили ОСББ.

Більше половини будинків у Рівному збудовано у 70-х роках, і вони потребують капітального ремонту. Зношеність житлового фонду міста в середньому становить 49,6%. Капітальний ремонт перед тим, як перейти в ОСББ, держава обіцяла, але не зробила. Тепер вже й не обіцяє.

За словами начальника житлового відділу управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому Олександра Колесника, зараз у Рівному обліковується 9 аварійних будинків, у яких живуть люди, та 85 будинків ветхого фонду. Їхній стан вважається більш-менш задовільним.

Статус «аварійний» або «ветхий» встановлюють за зносом конструктивних елементів (покрівлі, стін, перекриття тощо). Раніше таку оцінку робили ЖКП, тепер її потрібно замовляли у проєктних організаціях. Ні управлінські компанії, ні ОСББ цього ще не робили.

Хто має ремонтувати?

Фото Рівного 80-их років

Раніше було передбачено, що перший капітальний ремонт має бути коштом держави. Тепер капремонт проводять коштом співвласників (40%) та коштом муніципальної програми (60%). У бюджеті Рівного цього року на неї передбачено 47,5 млн гривень, на які уже затверджено 77 заявок від ОСББ.

Якщо ідеться про ліфти, то співвідношення становить 30% (мешканці) на 70% (програма), а якщо про аварійний будинок – то 10% (мешканці) та 90% (програма).

Прослужать по 100 років?

Фото з мережі

То по скільки років прослужать рівненські «сталінки», «хрущовки» та «панельки»?

Насправді ці назви – умовні, і класифікації за ними немає. Класифікатор будинків і передбачений державою термін служби був затверджений у 1998 році - він чинний і дотепер. Якщо вірити йому, то:

Панельні будинки мають служити по 100 років. Раніше їм прогнозували не більш як 50 років служби.

 

Міцні кам’яні та цегляні будинки мають служити по 150 років, і лише будинки з плити, глинобитні та дерев’яні – по 30-50 років.

Ознайомитися з класифікатором можна тут:

[media=197029][media=197031]

Навіщо Prozorro?

Програма ремонту вартістю понад 50 тис. грн підлягає конкурсу через систему Prozorro. Що викликає нарікання з боку керівників ОСББ: процедура триває довго, недосвідчені заявники змушені по кілька разів переробляти документацію, іноді виграють фірми, про які тут нічого не відомо.

Не розумію, навіщо цей конкурс, якщо йдеться про співфінансування, тобто частину коштів збираємо з мешканців? А якщо виграє київська чи жмеринська фірма, то як з нею тримати зв’язок? Ми тут вже багато років працюємо і знаємо, до кого за чим краще звертатися, в тому числі й коли виникають проблеми з роботами чи матеріалами. Тут Prozorro створює швидше проблеми, аніж дає вигоду, -  каже заступник голови ГО «Рада голів ОСББ Рівного» Анатолій Овчинніков.

Анатолій Овчинніков

Є ще одна проблема: якщо капремонт назвати капремонтом і просити кошти на його проведення з муніципальної програми, виходить надто дорого через необхідність замовляти проєкт, проводити технічний та авторський нагляд.

Нам більш доцільно проводити капремонти як поточні, тоді не потрібен проєкт і виходить значно дешевше. Наше завдання – берегти будинок, а якими засобами – то вже наша справа. Більш ніхто за наші будинки не відповідає, - резюмував Анатолій Овчинніков.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень