Онкохвора мешканка Рівненщини поділилася досвідом боротьби з депресією (ФОТО)

Відчувати тривожність і панічні атаки вона почала, коли дізналася, що онкохвороба повернулася

Журналістка "Сарненських новин" Марія Кузьмич наважилася публічно поділитися своїми переживаннями і досвідом боротьби з недугою. 

Я була впевнена: після першої операції та низки сеансів хіміотерапії вже вилікувалась. А тут -  як грім з ясного неба, рецидив. Боялася померти прямо на операційному столі.

 

Знову хіміотерапія. Почала відчувати симптоми депресії - аж до тих, що не хотілося жити.

 

Крім того, не могла відпустити біль втрати своїх батьків, попри те, що минуло вже понад 10 років.

 

Особливо це все відчувала впродовж довгих вихідних, коли залишалася на самоті, а ще - восени.

Що відчувала?

Жінка розповіла, що не раз у неї в житті бувало, коли, здавалось, бракувало сил, бажання та сенсу рухатися вперед, а зробити крок було непосильним завданням.

Немов би вирвали той невидимий стрижень, що був моєю опорою, а біль сковував, паралізуючи та змушуючи вити від відчаю та безсилля. Не раз опинялася на краю цієї прірви, в сутінках болю та безнадії, - розповіла жінка.

Марія Кузьмич пише, що безліч подій у її бутті хотілося б виправити. Але життя має лише те значення, яке самі йому надаємо.

Прокинешся вранці, подивишся у вікно, а там сонце сходить, птахи сидять на дахах, люди вже снують туди-сюди. І раптом розумієш, що твоє життя, по суті - ніщо в порівнянні з досконалістю і красою цього світу. І воно таке, яким є. Зі своїми проблемами, страхами та розпачем, - ділиться переживаннями Марія.

Жінка пише, що змушувала себе піднятися, одягатися, наносити макіяж і виходити в люди. Не розповідала нікому про те, що її хвилює. Не тому, що боялася, що її не зрозуміють чи будуть вважати слабкою, нездатною на щось більше, а тому, що не хотіла розчарувати своїх рідних.

Чому не зверталася до психіатра?

Бо завжди, пише Марія Кузьмич, вважала себе сильною, намагалася боротися з симптомами самотужки:

Від негативних настроїв зупиняли думки про доньку та онуків. Думала, якщо мене не стане, донька залишиться сиротою. Добре знаю, як це непросто.

 

Стомившись від самолікування, вирішила нарешті поспілкуватись із психіатром, щоб допомогти й іншим людям, які опинилися у подібному стані.

Як рятувалася?

Роботою. Аби відволіктись, зайнялася самоосвітою і саморозвитком.

І зараз продовжую при нагоді багато читати, спілкуюся з рідними, друзями. Хоча зустрічі стали нечастими через пандемію коронавірусу.

 

Експериментую не тільки на кухні, а й з різними стилями одягу. І не боюся бути несподіваною.

 

А ще коли дуже чогось захочеться, наприклад, авокадо чи помело, не відмовляю собі. Звісно, купую одну-дві штуки (залежно від розміру), а не кілограмами. Головне - задовольнити своє бажання, - розповідає журналістка.

Як сказала психіатр Марії Кузьмич, з людини, яка перебуває в депресії, навіть силою не можна видавити усмішку. Але жінка на її брак не скаржиться. Пише, що ще й інших може підтримати. А от хронічна втомлюваність - це професійне. Тож вона радить іншим дослухатися до себе, свого організму і знайти ту основну причину, заради якої потрібно жити.

Три поради, як впоратися з депресією

  1. Не мовчати, не замикатися в собі, говорити з близькими. Не маю на увазі, що зразу треба бігти до психіатра. Багато людей бояться це зробити, важко здолати стереотипи: «а якщо хтось дізнається?», «а що скажуть колеги на роботі?».
  2. Не займатися самолікуванням. Часто люди більше довіряють неперевіреним порадам у соціальних мережах тих, у кого немає навіть медичної освіти. Бояться слів «психіатр» і «антидепресанти». Натомість приймають заспокійливі, не розуміючи, що без фахового лікування та прийому антидепресантів людина не справиться. Часто лякають самі інструкції з прийому препаратів. Так, вони страшні, але боятися їх теж не потрібно. З побічних дій, які насправді відмічають, – сухість у роті та запаморочення.
  3. Якщо є потреба, звертатися вчасно до лікаря. Чим довше людина терпить, тим важче витягнути її з того «болота», в якому вона застрягла.

 

За матеріалами sarnynews.city

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень